Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tradicija i običaji

Prva gostujuća izložba u PCS Svilajnac – „Svet riba“

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

U utorak, 1. decembra, u Prirodnjačkom centru u Svilajncu biće otvorena izložba koja obuhvata 59 preparata riba, komercijalnih i retkih vrsta, ulovljenih u južnom Jadranu.

 Izvor: Foto: promo

Klasičnim konceptom izlaganja, kroz dve tematske celine, predstavljena je raznovrstnost riba južnog Jadrana i to hraskvičavih riba ajkula i raža (Elasmobranchii, red Hexanchiformes, Lamniformes, podred Squaloidei...) kao i košljoriba (Osteichthyes, red Plectognathi, fam.Labridae, Sorpaenidae, Sparidae).

Pogledajte kako je izgledalo otvaranje Prirodnjačkog centra u Svilajncu.

Od 29 vrsta ajkula, koliko ih živi u južnom Jadranu, na izložbi je predstavljeno skoro polovina vrsta. Izložene su pridnene vrste, morske mačke, ajkula prasac, kao i kostelj, modrulj, glušac, brojne vrste koje spadaju u manje ajkule (tokom života najviše narstu do 1,5 m) kao i velike ajkule lisice i volonja, koje tokom života mogu da dostignu dužine i do 5 metara. Ove krupne ajkule imaju karakterističnu hidrodinamičnu formu okretnih i brzih grabljivica, spretno love drugu ribu.

Pročitajte: Naučnici identifikovali prvu toplokrvnu ribu!

Iako je strah najčešće osećanje koje nam izaziva spomen ajkula, izložba vodi posetioce u sasvim drugom pravcu, predstavljajući ove vrste kao savršenstvo prirode, čiji sklad oblika i proporcija u potpunosti ispunjava njihov zadatak opstanka na vrhu lanca ishrane kao najvećih predatora u moru. Predstavlja ih i kao brižne majke koje rađaju žive mladunce, a izgled izloženih ajkula, zedepastog tela, ili čak hidrodinamičnih formi sa malim ustima bez zuba govori o tome da većina njih nije opasna po čoveka, o čemu svedoči i činjenica da nikada nije zabeležen napad na čoveka ni jedne izložene vrste.

Fotografija: U društvu najveće ribe na svetu

Deo postavke koji se odnosi na košljoribe prikazuje veliku raznovrsnost riba Južnog Jadrana, a koji i inače po tome prednjači u odnosu na srednji i severni Jadran. Izloženi eksponati prikazuju raznovrsnost oblika i veličina riba (morski konjić, grdobina, jegulja,srebrni kaiševi), vrste koje su specifične zbog brojnih adaptacija koje poseduju, poput preletanja malih udaljenosti (Trygla sp.), naduvavanja tela (Spheroides cutaneus), uspravnog kretanja-plivanja (Hypocampus sp.), odbrambenog nakostrešenog izgleda (Balistes caroliensis), pecanja plena (Lophius piscatorius) i predstavlja posetiocima predivan svet riba.

Autor izložbe je Dubravka Mićković, dok su autori postavke i saradnici izložbe Aleksandar Stojanović i Miroslav Jovanović.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka