Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeste li znali da GPS sistem ne bi funkcionisao bez Ajnštajnove genijalnosti?

Iako se čini kao veoma savremena tehnologija, GPS sistem zapravo koristi mnogo starije principe fizike.

  Izvor: Foto: Profimedia

Po Ajnštajnovoj teoriji relativiteta, opažaj i rezultati se menjaju u zavisnosti od kretanja i položaja posmatrača. Kada se ova činjenica primeni na vreme, dolazimo do važnih zaključaka o GPS-u. Vreme je za Ajnštajna relativan pojam koji se drugačije doživljava iz različitih sistema. 

Pročitajte i:Magija merenja tačnog vremena (VIDEO)

GPS, ili Global Positioning System, zapravo funkcioniše tako što se šalje satelitski signal vašem GPS-u prijemniku koji se nalazi u telefonu i beleži vreme dolaska signala i meri vreme dolaska različitih signala s različitih satelita na raznim lokacijama. Dobijeni nalazi koji zavise od vremena dolaska različitih satelita određuju gde se tačno nalazite. Ovaj princip se nazvan triangulacija.

Saznajte i:Časovnik koji kasni samo sekundu na svakih 15 milijardi godina

Dakle, GPS sistemi funkcionišu tako što se na osnovu sata koji se nalazi u satelitima zajedno sa signalom šalju i informaciju o vremenu. Ovi vremenski rezultati se ispravljaju zbog činjenice da vreme satelita u orbiti teče mnogo sporije u odnosu na vreme koje pokazuje mobilni telefon na površini Zemlje. 

Otkrijte i:Da li je Ajnštajn pogrešio?

Nakon korekcije signala koji je poslat na Zemlju, proračunava se brzina koja je potrebna signalu da stigne i na osnovu toga se određuje položaj u kojem se nalazi mobilni uređaj. Bez ispravljanja vremena koje se zasniva na Ajnštajnovoj teoriji relativiteta, GPS ne bi funkcionisao jer bi ignorisao činjenicu o proticanju vremena u satelitima. 

Iako se čini kao veoma savremena tehnologija, GPS sistem zapravo koristi mnogo starije principe fizike.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka