Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako biste detetu objasnili šta je zvuk?

Naučnici širom sveta suočili su se s naizgled jednostavnim zadatkom: da jedanastogodišnjacima pojasne šta je, zapravo, zvuk.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kako piše LiveScience, glumac Alan Alda, današnji direktor Centra za promociju nauke pri Univerzitetu „Stoni Bruk“ i vanredni profesor na Fakultetu za žurnalistiku ovog univerziteta, zadao je naučnicima ovaj interesantan zadatak u okviru tradicionalnog konkursa Flame Challenge.

Znate li kako izgleda zvuk? (VIDEO)

Reč je o konkursu koji se raspisuje svake godine od 2011, a podrazumeva da naučnici pronađu najoriginalniji i najjednostaniji način da objasne deci kompleksne koncepte poput vremena, boje, plamena, snova itd.

Saznajte: Kako je moguće da neke životinje ispuštaju zvukove nalik ljudskom govoru?

Kako Alda objašnjava, on je u detinjstvu pitao svog nastavnika da mu objasni fenomen plamena, a nikada nije čuo dovoljno jasno objašnjenje.

„Nisam shvatao šta je oksidacija. 'Oksidacija' je za mene bila samo još jedna reč“, priznao je Alda prošle godine u razgovoru za LiveScience.

Naučnici koji žele da učestvuju u konkursu trebalo bi da pošalju svoja objašnjenja zvuka do 19. januara u podne, i to u pisanoj ili video formi. Pnednik konkursa biće nagrađen s hiljadu američkih dolara.

Pogledajte:Šta se čuva u Muzeju ugroženih zvukova?

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka