Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Ukleto“ kamenje Pompeje se vraća kući

Neki od više hiljada posetilaca koji se svake godine dive ovom nalazištu odlučili su da vrate suvenire koje su sa sobom poneli.

  Izvor: Foto: REUTERS/Ciro de Luca

Neki od posetilaca koji su u džepove ugurali komade jednog od najvažnijih arheloških nalazišta vratio ih je, tvrdeći da su ukleti. Jedan čovek iz Latinske Amerike tvrdio je da je njegova porodica doživela "traumu za traumom", nakon što je uzeo komad kamena iz Pompeje.

Otkrivenošta se krije unutar „mumija iz Pompeje“

Masimo Osana, nadzornik ovog arheološkog nalazišta, kaže da je primio na stotine paketa iz celog sveta u kojim se nalazi slično kamenje, obično uz pisma u kojima je objašnjeno da donose nesreću. Nazad su poslati delovi amfore, komadi fresaka i male statue.

Jedna Kanađanka koja je uzela dekorativnu pločicu od terakote dok je bila na medenom mesecu sedamdesetih godina prošlog veka, napisala je pismo u kom traži oproštaj zbog "greške koju je počinila u mladosti".

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: AP Photo/Michelle Locke

Pročitajte:Restaurisana Vila Misterija, biser antičkog grada Pompeje

"Prokletstvo Pompeje" je stari mit o tome da je erupcija Vezuva 79. godine bila kazna bogova, zato što su legionari uništili svete zgrade.

"Ljudi su ponovo počeli da veruju u tu priču. Čak nam i pravi lopovi vraćaju plen iz Pompeje", kaže Osana.

Tako je u drevni grad vraćena čak i bronzana statua ukradena 1987. U pratećem pismu, kradljivac je objasnio da je ta relikvija donela "prokletstvo za celu porodicu". Osana kaže da je takvih primera toliko da planira da organizuje izložbu svih pisama koje je dobio i to pod nazivom "Šta sam poneo iz Pompeje".

Izvor: 021

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka