Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedući s kanibalima: Druženje jednog istraživača s plemenima pojasa Melanezije

Britanski novinar Pirs Gibon proveo je mesec dana s plemenima Papua Nove Gvineje kako bi otkrio kako teče njihova svakodnevnica.

  Izvor: Foto: YouTube/Printscreen

Gibon je tokom snimanja dokumentarnog filma "Jedući s kanibalima" živeo s plemenima Samo i Biami koja stanuju na skoro nedostupnim mestima, u potpunoj izolaciji.

Tokom svog putovanja Gibon je živeo u skladu sa običajima lokalnog naroda, prelazio je reke pešice i spavao na podovima seoskih kolba. 

Jedna od prvih stvari koju je Gibon naučio u svom poslu je da nikada ne dovodi svoje sagovornike u nezgodan položaj. Zbog toga isprva nije želeo da ispituje ova plemena o njihovom čudnom načinu ishrane. Međutim, kako se to kasnije pokazalo, oni su želeli da podele svoja iskustva s drugima i često su rado govorili o kanibalizmu. 

Tokom boravka u Novoj Gvineji, Gibon je razgovarao s pripadnikom plemena Biami, koji je opisao slučaj jedne žene i njene prijateljice, koje su ubijene jer je to bila posmrtna želja supruga. Naime, čovek koji je bio na samrti je znao da će posle njegove smrti njegova žena govoriti o njemu loše stvari sa svojom prijateljicom, te je ostavio naređenje da se ove žene ubiju, a potom i pojedu. 

Čovek koji je pričao Gibonu ovu priču izneo je sve detalje i, dok je za nas ovo jedna zastrašujuća scena, član ovog plemena govori o tome kao o bilo kojem drugom sećanju. 

Pored toga, Gibon je u ovom plemenu pronašao i „vođu pesme“, osobu čiji je duh vodič i kojoj lepa mlada žena dolazi tokom noći i šapuće ime onog ko praktikuje crnu magiju. Tokom plemenskih rituala, vodič  javno imenuje osobu, nakoon čega ona mora biti ubijena i pojedena. 

Gibon navodi da je zadivljujuće kako neko ima potpunu kontrolu nad životom i smrću svih ljudi koji se nalaze u tom području. 

Povezane vesti

Ipak, kanibalizam se u ovom području nije dogodio decenijama. 

Pored svih razgovora koje je vodio sa članovima plemena, Gibon ovo putovanje opisuje kao veoma lepo i bogato razmenjivanje kultura i običaja. 

Međutim, kako bi dopustili Gibonu snimanje i boravak u svom plemenu, on je morao da učestvuje u jednom obredu. Pleme je u čast Gibonu ubilo svinju, što je velika čast sobzirom na to koliko retkoovi ljud imaju priliku da se posluže svinjetinom. Gibonov zadatak bio je da mesaru pomogne oko sređivanja mesa, a kasnije je dobio komade koje pleme Biami smatra najboljim, što je uključivalo i očnu jabučicu.

Britanski novinar Pirs Gibon proveo je mesec dana s plemenima Papua Nove Gvineje kako bi otkrio kako teče njihova svakodnevnica.
Izvor: YouTube

Ovo ih je veoma oraspoložilo i omogućilo mi je da razmenim iskustva s grupama s kojim nam se čini da nemamo ništa zajedničko, dodaje Gibon.

"Potičemo s različitih krajeva planete, a ipak možemo da sviramo isti muzički instrument i zabavimo se", zaključio je on.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka