Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doba Asteka: Arheolozi u Meksiku pronašli policu punu ljudskih lobanja

U blizini Templo Majora, u srcu Meksiko Sitija, otkriven je „izlog lobanja“ koji svedoči o demonstraciji moći u vremenu kada su na ovoj teritoriji živeli Asteci.

  Izvor: Foto: Profimedia

Polica poznata kao „kompantili“ na nahuatl jeziku Asteka korišćena je kao „izlog“ i u njoj su nataknute na štapove bile poređane glave žrtvovanih ratnika iz suparničkih kraljevstava koje su najverovatnije ubili sveštenici na vrhovima visokih hramova u okolini.

Pogledajte: Češka crkva ukrašena posmrtnim ostacima desetina hiljada ljudi

Eduardo Matos, arheolog Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju, kaže da je ovakva polica bila pokazatelj moći. Prijatelji, pa čak i neprijatelji, bili su pozivani u grad da pogledaju „izlog“, gde su stajale glave u različitim fazama raspadanja.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Slike i pisani dokumenti iz ranog kolonijalnog perioda potvrđuju da su takve police postojale, ali arheolozi kažu da je najnovije otkriće drugačije.

Sahranjeni zagrljeni? U Grčkoj pronađeni skeleti u neobičnom položaju

Deo platforme, iskopan iza katedrale iz kolonijalnog doba, ima lobanje složene u krug sa praznim prostorom u sredini. Sve lobanje gledaju ka centru kruga a arheolozi ne znaju šta je bilo u centru.

Polica je najverovatnije izgrađena između 1485. i 1502. godine i bila je 34 metra dugačka i 12 metara široka, kaže šef arheološkog tima Raul Barera.

Embedded Comments: AppleMark
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Reuters

On je dodao da se 35 lobanja, ali da ih ima još ispod zemlje i kako kopaju njihov broj raste.

„Kompantili su imali veoma specifičnu simboliku“, rekao je Barera novinarima.

Pročitajte:Tragovi na kostima neandertalaca otkrivaju odakle ih je vrebala opasnost

„Uz dodatno proučavanje, očekujemo da ćemo otkriti da su ove lobanje pripadale neprijateljima koji su uhvaćeni, žrtvovani i kojima je odsečena glava da bi bila izložena ovde“, rekao je Barera.

Ratnički i sujeverni Asteci vladali su ogromnim carstvom koje se prostiralo od Meksičkog zaliva do Pacifika sve do dolaska Španaca 1519-1521 godine.

Author: Hector Montano Description: This photo released by Mexico's National Institute of Anthropology and History (INAH) shows archaeologists working at the Templo Mayor Aztec ruin site in Mexico City, Thursday, Aug. 20, 2015. Archeologists at the INAH believe they have found at the Templo Mayor the main trophy rack of sacrificed human skulls, known as "tzompantli" where Aztecs displayed the severed heads of sacrificial victims on wooden poles pushed through the sides of the skull but that this one is different. Part of the platform where the heads are displayed is made of rows of skulls mortared together roughly in a circle, but experts don't know what was at the center of the circle. (Hector Montano/INAH via AP) Software:Adobe Photoshop CC 2014 (Windows) Created: 2015:08:21 11:59:16
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: AP/Hector Montano

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka