Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta turski "jezik zvižduka" čini jedinstvenim?

Za percepciju jezika zadužena je leva hemisfera mozga, a za melodiju i ritam desna. Međutim, naučnici su pronašli jedan izuzetak.

  Izvor: Foto: Profimedia

Istraživači su, naime, otkrili da je jezik baziran na zvižducima koji se upotrebljava u Turskoj jedinstven jer koristi obe hemisfere mozga!

Razumevanje jezika je inače posao za levu moždanu hemisferu, bez obzira na to da li je reč o govornom, pisanom ili znakovnom jeziku.

Turski "jezik zvižduka" zvuči kao govorni turski jezik, ali iskazan nizom zvižuka. Ovaj metod komunikacije se koristio u prošlosti, pre otkrića telefona, u malim selima u Turskoj, što je omogućavalo kontakt „na daljinu“.

Povezane vesti

Kako prenosi Dejli mejl, "zviždećim jezikom" može se komunicirati s ljudima koji su udaljeni od 50 do 90 metara.

Tim istraživača s Univerziteta u Bohumu je analizirao 31 stanovnika turskog sela Kukoj koji govore i govorni turski i turski "jezik zvižduka".

Naime, preko slušalica su im izlagani slogovi govornog ili zviždućeg turskog jezika. U nekim pokušajima su im puštani različiti slogovi u oba uha, dok su im u nekim drugim puštani isti. zatim bi ih naučnici zamolili da im saopšte koje su slogove opazili. S obzirom na to da znamo leva hemisfera mozga procesuira informacije iz desnog, a desna iz levog uha, istraživači su primetili nešto zanimljivo. Naime, u slučaju govornog turskog jezika se pojavila jasna asimetrija: ukoliko su ispitanici čuli različite slogove - jedan u desnom, a drugi u levom uhu, opazili su one koje su čuli desnim uhom - nad kojim dominira leva moždana hemisfera. Ta asimetrija ne postoji u slučaju turskog "jezika zvižduka", već je primećeno da se oba zvuka čuju istovetno.

Povezane vesti

To je važno, smatraju naučnici, jer pokazuje da dominacija leve hemisfere u jeziku zaivisi i od fizičke strukture jezika. Međutim, neophodna su dalja istraživanja ovog fenomena, a stručnjaci planiraju upotrebom elektroencefalografije otkriju procese koji se odvijaju prilikom komunikacije turskim "zvuždećim jezikom".

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka