Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kjoto objavio vodič o pravilima ponašanja

Biro za konvencije i posetioce bivše japanske prestonice objavio je detaljno uputstvo o tome kako bi turisti trebalo da se ponašaju u ovom gradu.

  Izvor: Foto: http://kyoto.travel/en

Objavljen je čak i infografik na kojem su na skali od jedan do tri označeni “uvredljivi načini ponašanja” koja se u ovom gradu ne tolerišu.

Zavirite u Nagoro, japanski grad lutaka

Recimo, vožnja bicikla pod uticajem alkohola smatra se najvećim propustom, a svako ko bude uhvaćen u tom “nedelu” suočava se sa kaznom od 8.000 dolara ili pet godina zatvora. Oni koji pak ostavljaju bicikl van označenih parking-zona kažnjavaju se s 20 dolara, koliko iznose troškovi uklanjanja bicikla. Takođe, bezobzirni biciklisti moraju da plate dodatne takse, kako bi ponovo došli do svog dvotočkaša.

Među drugim prekršajima koji mogu skupo da vas koštaju u Kjotou jesu bacanje smeća na ulici (kazna je 250 dolara), dok oni koji puše van mesta označenih u tu svrhu plaćaju kaznu od osam dolara.

Pogledajte: Znate li da u Japanu ulice nemaju imena?

Vodič uključuje i nekoliko upozorenja vezanih za fotografisanje pruga i određenih delova hramova, kao i maltretiranje maiko svirača. Putnicima se savetuje da ne zaustavljaju svirače i ne hvataju ih za rukave kimonoa u pokušaju da se fotografišu s njima.

U Kjotu nije pristojno ni otkazati rezervaciju u restoranu u poslednjem trenutku, ne ostavljati prolaznicima dovoljno mesta da prođu uskim ulicama, kao i ne poštovati kodekse oblačenja određenih ustanova.

Pročitajtepriču o japanskom vojniku koji 29 godina nije znao da je Drugi svetski rat završen

U Kjotu nema ostavljanja bakšiša, a konobarima turisti samo treba da kažu “Okini”, što znači “hvala” na dijalektu koji se koristi u ovom gradu.

Velika uvreda je u cipelama gaziti po tatamiju, podnoj prostirci koja se nalazi u mnogim tradicionalnim kućama u Japanu.

Priručnici o ponašanju u Kjoto biće ubuduće deljeni naročito kineskim turistima, zbog loše reputacije koju imaju širom sveta, kada je reč o poštovanju tuđih kultura i običaja.

Izvor: b92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka