Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

V formirano prstima, srednji prst, salutiranje... Kako su nastali gestovi koji se danas koriste širom sveta?

Podignut ili spušten palac, pozdrav pesnicama i drugi jednostavni gestovi toliko su popularni da je njihovo značenje poznato stanovnicima svih meridijana. Znate li kako su oni nastali i dobili svoja značenja?

  Izvor: Foto: REUTERS/Suzanne Plunkett

1. Znak V

Dva prsta, jedan znak, dva značenja.

Formiranje latiničnog V pomoću kažiprsta i srednjeg prsta prvobitno značenje dobilo je tokom Drugog svetskog rata kada je belgijski političar Viktor de Lavaleje tokom radijske emisije na Bi-Bi-Siju predložio slušaocima u okupiranoj Evropi da koriste taj znak kao simbol otpora. U Francuskoj je simbolisao slobodu.

Povezane vesti

De Laveleje je verovao da će pokazivanje ovog simbola širom kontinenta demoralisati naciste, te je ovu ideju najpre zastupala britanska štampa, a kasnije je postala popularna i u drugim okupiranim zemljama Evrope.

Kasnije, tokom šezdesetih godina, kada je postao opšteprihvaćen na Starom kontinentu, znak V postao je simbol za "mir".

2. Srednji prst

Ovaj nepristojan gest upotrebljava se vekovima.

Pokazivanje srednjeg prsta datira još iz starog Rima, kada se nazivao "nepristojnim prstom". Rimljani su verovali da će pokazivanjem ovog znaka, koji simboliše muški polni organ, otkloniti uroke. Stoga svaki put kada bi se Rimljani susretali sa zlonamernim ("urokljivim") pogledom, verovali su da će se zaštititi od kletvi tako što će pokazati magični srednji prst.

3. Pozdrav pesnicama

Ovaj gest su osmislili profesionalni bokseri sedamdesetih godina prošlog veka, a ubrzo su ljubitelji boksa počeli da imitiraju način na koji se bokseri preko rukavica pozdravljaju pre meča.

Povezane vesti

Kasnije, ovaj pozrav je postao popularan i među igračima bejzbola, koji bi se sa svojim saigračima dodirnuli pesnicama umesto da se rukuju kako bi sačuvali kredu na dlanovima. Uskoro, ovaj gest postaje popularan i među ljubiteljima košarke, a nedugo nakon toga ga mlađa populacija širom sveta usvaja kao neformalan pozdrav.

4. Palac gore, palac dole

Verovatno vas ovi simboli asociraju na gladijatorske borbe i odlučivanje o njihovoj sudbini. Opšte je verovanje da je palac usmeren nagore značio da će gladijator biti pomilovan, a spušten palac da ga čeka smrt. Međutim, sudeći po nekim izvorima, bilo koji položaj palca uvek bi značio isto – "Ubij ga!", a prst bi predstavljao čin probadanja mačem.

Vekovima kasnije, Francuzi i Englezi su razvili nešto drugačija značenja ovih znakova – palčevi podignuti nagore simbolisali su da je nešto prvoklasno.Tako su palčevi usmereni ka gore preuzeli pozitivnu konotaciju.

Sasvim slučajno, i Kinezi su palčevima okrenutim nagore označavali nešto izvanredno. Tokom Drugog svetskog rata, kineski civili su ovim znakom pružali podršku "Letećim tigrovima", grupi američkih pilota koji su leteli uz kinesku ratnu avijaciju pomažući im u odbrani od japanskih bombardera.

Povezane vesti

5. Salutiranje

Salutiranje nastaje od gesta skidanja šešira, kojim se ukazuje poštovanje. Kodeksi koji su određivali pravila ponašanja britanske vojske u osamnaestog veka diktirali su da vojnici u prisustvu nadređenog skidaju svoje kape.

Međutim, vremenom su vojne kape postajale nezgrapne i njihovo skidanje je prestalo da bude praktično, te je zamenjeno jednostavnim dodirivanjem kape.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka