Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko je Loto (ne)verovatan: Ko dobija u ovoj igri?

Neobična ”Loto” situacija probudila je mnogo sumnje i odmah izazvala pravu buru u medijima i na društvenim mrežama.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ko dobija u igri Loto? Kao i kod bilo koje kockarske igre, na dobitku je uvek Kuća, odnosno organizator takmičenja. Uzimajući u obzir matematiku, organizator nikad ne može da izgubi, osim ako se ispostavi da u igri možda vara, pa se onda na njega okome milioni gnevnih igrača.

Zaštotoliko volimo broj sedam? (VIDEO)

U poslednjem direktnom prenosu ove igre stvari kao da su krenule u tom smeru, budući da je došlo do jedne u svakom smislu maloverovatne situacije. Naočigled stotinak hiljada gledalaca, brojevi 21 i 27 su se na ekranu i na izlazu iz bubnja pojavili u najblaže rečeno – pogrešnom redosledu. Nakon što je kao četvrti izvučen broj 27, na takozvanom kajronu se pojavio broj 21, a potom i broj 27. I onda je iz bubnja, kao peti, izvučen upravo broj 21, a voditeljka, komisija i režija prenosa su se našli u zabuni, piše Elementarijum.

Neobična Loto situacija probudila je mnogo sumnje i odmah izazvala pravu buru u medijima i na društvenim mrežama. Državna lutrija Srbije, organizator ove masovne igre, kao i svaka lutrija, saopštila je da se incident dogodio „slučajno“, dok su drugi organi, poput državnog tužilaštva, zatražili od policije da se preispita regularnost i gotovo odmah pokrenuli istragu.

Mada se svuda spekuliše sa verovatnoćama, scenarijima, izgovaranjem brojeva 1 i 7, kao i odlaganjem prenosa, celokupno objašnjenje može biti poznato tek nakon takve jedne istrage. No, bez obzira da li je sve po pravilima, a kuglice se izvlače sa istom verovatnoćom, situacija sa igrom Loto nije nimalo jednostavna. Zapravo, reč je o jednoj izuzetno teškoj igri na sreću u kojoj je mnogo teže dobiti nego u, na primer, ruletu.

Pročitajte:Naučnici otkrili recept za sreću?

Verovatnoća igre

Broj kombinacija za sedam pogodaka u igri 7/39, koja se tradicionalno igra u Srbiji, prilično je velik i iznosi 15.380.937. Kako dolazimo do ovog broja? Na početku izvlačenja, broj mogućih pogodaka je 39 – naravno, uz pomenuti uslov da sve kuglice imaju istu verovatnoću da budu izvučene. Kada počne izvlačenje i izabere se jedna kuglica, u loto bubnju ih ostaje još 38, što znači da je broj mogućnosti za prva dva pogotka 39 x 38.

I u nastavku igre, u bubnju uvek ostaje po jedna kuglica manje, tako da je ukupan broj kombinacija za sedam pogodaka 39x38x37x36x35x34x33, ali se ovaj proizvod mora podeliti sa brojem permutacija kuglica (5040) zato što raspored njihovog izvlačenja nije bitan. Ovo daje elementarnu formulu za u matematici dobro poznate kombinacije bez ponavljanja, a dobijeni broj od 15,4 miliona kombinacija pokazuje da je verovatnoća pogotka sedmice (P) izuzetno niska (P=1/15.380.937).

Teško je zamisliti šta predstavlja ovaj broj. On postaje malo jasniji, ako bi, na primer, za neko izvlačenje u ovoj igri 15,4 miliona građana u nekoj zemlji uplatilo po loto tiket i to tako da svi imaju različite kombinacije. To bi onda značilo da bi tek tada mogli biti sigurni da u igri „7/39“ jedan igrač sigurno dobija sedmicu.

Pogledajte:Zašto se veruje da crne mačke donose nesreću?

Budući da Republika Srbija ima manje stanovnika, iz ovog poređenja proizilazi da sedam pogodaka kao da nisu uopšte mogući u našem lotou. Ali oni koji ga igraju obično uplaćuju više od jednog tiketa i ma kako se uplaćene kombinacije ponavljale, njihova raspodela je ravnomerna, a ukupan broj se kreće oko deset miliona i samerljiv je sa 15,4 miliona. U svakom slučaju, i sama pojava sedmice je maloverovatan događaj.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka