Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tradicija i običaji

Antropolozi će pokušati da stupe u kontakt s izolovanim amazonskim plemenom!

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Peruanski stručnjaci pokušaće da uspostave kontakt s pripadnicima plemena Masko-Piro ne bi li "smirili strasti" nakon nedavnog incidenta.

 Izvor: Foto: Profimedia

Naime, u maju ove godine, dvestotinak članova plemena je, naoružano lukovima i strelama, napalo peruansko selo Monte Salvado. Srećom, nije bilo povređenih jer su se stanovnici seoceta sakrili u jednan vojni objekat.

S obzirom na to da pripadnici ovog plemena nisu imuni na mnoge bolesti, peruanska vlada planira da uzvodno od naselja Masko-Piroa postavi lekarsku ekipu koja bi bila u pripravnosti da im pruži pomoć.

Ranije su stručnjaci tvrdili da pripadnici plemena posežu za agresijom tek kada se osete ugroženo, a odnedavno sve češće napuštaju šumu u kojoj žive i lutaju Nacionalnim parkom "Manu". Zato su antropolozi izrazili želju da stupe u kontakt s njima i otkriju šta je uzrok tome, piše britanski Telegraph.

Otkrijte:Neobičan efekat kanibalizma u plemenu Fore

Oni su već komunicirali sa stanovnicima sela u ovom delu Perua, koji su im davali odeću i hranu.

Sada bi to trebalo da učine i antropolozi, koji ističu da neće pokušati da promene način života Masko-Piroa.

Život morskih nomada: Upoznajte pleme bez zemlje

"Ipak, ne možemo više da se pretvaramo da nismo primetili da ovo pleme pokušava da uspostavi kontakt s ostalima. Oni imaju pravo na to", zaključio je Luis Felipe Tores, vodeći naučnik državnog tima za proučavanje izolovanih plemena.

Peruanski stručnjaci pokušaće da uspostave kontakt s pripadnicima plemena Masko-Piro ne bi li "smirili strasti" nakon nedavnog incidenta.
Izvor: YouTube

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka