Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li crte lica utiču na dužinu zatvorskih kazni?

Iako bi svako trebalo da ima pravo na objektivno i nepristrasno suđenje, postoje faktori na koje ne možemo da utičemo, a koji svakako utiču na odluku suda.

  Izvor: Foto: Profimedia

Nedavno objavljena studija je pokazala da kriminalci koji imaju „nevinije“ crte lica dobijaju niže zatvorske kazne. Naime, zatvorenici čije su usne izvijene u blagi osmeh će dobiti blažu kaznu od onih koji deluju namršteno.

Autori studije doktori Džon Pol i Nikolas Rul ističu da je rasa zanemarljivog uticaja na ovako važne odluke. 

Pogledajte i: Zanimljiva priča o identičnim zatvorenicima koji se nikada ranije nisu sreli

Rezultati istraživanja su pokazali nedostatke takozvanog objektivnog principa, koji vlada u pravosuđu. Autori studije, psiholozi Univerziteta u Torontu, kažu da je američko pravosuđe zasnovano na ideji objektivizma, odnosno da se veruje da porotnici moraju da se odupru svom subjektivnom stavu, kao i da ne smeju da potpadaju pod tuđe uticaje. Naravno, to nije uvek tako – čak i najobjektivniji mogu da budu blagonakloniji nego što bi trebalo ako optuženi ima određene crte lica.

Saznajte i: Zašto se zatvorenici pridružuju bandama?

Autori nisu otkrivali učesnicima u istraživanju pojedinosti o optuženima, već su koristili isključivo fotografije 371 osuđenika na Floridi. Ispitanika je bilo 208 i trebalo je da ocenama od 1 do 8 procene koliko pouzdano im deluje zatvorenik s fotografije. 

Oni koji su ocenjeni najnižim ocenama su, zapravo, bili na osuđeni na smrt. S druge strane, ispitanici su favorizovali upravo one zatvorenike koji su imali „dobroćudnije“ crte lica. Ono što je interesantno jeste činjenica da se za neke od zatvorenika, koji su bili ocenjeni najviše, kasnije ispostavilo da su nevini osuđeni. 

Pogledajte i: Napušteni sovjetski zatvor pretvoren u plažu (VIDEO)

Važno je da se skrene pažnja da većina više sudi o spoljašnjim karakterisitkama i da se ova sklonost teško može potisnuti u cilju ispunjenja građanske dužnosti.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka