Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta utiče na to hoćemo li podržati smrtnu kaznu ili ne?

Određene grupe ljudi strastveno se zalažu za smrtnu kaznu u slučaju strašnog zločina, dok druge smatraju da i najsurovijima treba dati pravo na život. Naučnici Univerziteta u Kanzasu istraživali su zbog čega je tako.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Jedan od najuticajnijih faktora bio je taj da li neko veruje u postojanje čistog, iskonskog zla ili ne, saopšteno je u izveštaju objavljenom u časopisu Personality and Individual Differences.

Otkrijte: 9 misterioznih zločina koji su rešeni posle više od jednog veka

U istraživanju je učestvovalo 212 studenata psihologije kojima je dato da pročitaju jedan od dva izmišljena članka u vezi s ubistvom. U prvom je “Gospodin Biti”, navodni počinilac zločina, opisan kao osoba zainteresovana za okultizam, koja je tretirala decu na surov način. U drugom tekstu, on je porodičan čovek koji voli da kampuje.

Ispitanici koji veruju u postojanje iskonskog zla zalagali su se za smrtnu kaznu bez obzira na to da li je osoba optužena za ubistvo ispoljavala otvoreno zle karakterne crte ili ne. Oni su u oba slučaja želeli da gospodina Bitija vide mrtvog.

Saznajte: Da li je ova žena najmasovniji evropski serijski ubica?

Zašto?

“Jednom rečju, zbog satanizacije”, objašnjava Donald Sosije, koautor studije.

“Oni bi samo rekli: ‘Znate šta? Ta osoba je učinila nešto užasno, što je čini zlom. Ona je demon koga se treba otarasiti’”, zaključio je naučnik.

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka