Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korovaji: Upoznajte misteriozne kanibale, "ljude s drveća"

Domoroci indonežanske oblasti Papua žive neobičnim načinom života duboko u prašumi...

  Izvor: Foto: Profimedia

Svet je Korovaje (koji su poznati još i kao narod Kolufo) upoznao kada je objavljena vest o tome da žive u kućicama koje grade na krošnjama drveća.

Pleme čini oko tri hiljade ljudi, a sve do 1970. godine živeli su potpuno nesvesni da osim njih na planeti postoje i drugi ljudi. Krajem ove decenije, njima su se pridružili hrišćanski misionari, a veruje se da je to uticalo na to da ređe sprovode kanibalističke rituale, iako hrišćanstvo nisu prihvatili.

Možda će vas zanimati i:

Ipak, ovi običaji nisu sasvim zamrli – početkom XXI veka objavljen je dokumentarni film u kojem je otkriveno da Korovaji još uvek jedu ljudsko meso. Naime, ako pleme nekog od članova sumnjiči da je prikriveni čarobnjak (khakhua)m, održava se neka vrsta suđenja, a u slučaju da se utvrdi da su optužbe osnovane, osuđenika čeka mučenje, ubistvo i na kraju se pleme služi njegovim ostacima. Postoje i navodi da Korovaji jedu samo ljudski mozak (i to vruć), kao i da trudnice i deca nekonzumiraju ljudsko meso.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Ono što je takođe zanimljivo o Korovajima jesu njihovi domovi. Kućice grade na stavlima visokim izmeđuz osam i dvanaest metara jer veruju da tlo pripada duhovima koji se njime najčešće kreću noću. U jednoj kući se zadržavaju pet godina, osim ako neki član porodice premine u njoj. U tom slučaju se odmah sele.

Muškarci se bave lovom i izrađuju zanimljive zamke za životinje, dok žene prave brašno od obrađene piljevine. Njihovo društvo podeljeno je u klanove, koje obično čini nekoliko porodica.

Poslednjih godina, primećeno je da se Korovaji sve češće odriču svojih tradicija, silaze u okolna sela i prihvataju tekovine zapadne civilizacije. Ipak, veliki deo plemena i dalje posmatra svet iz svojih uzdignutih domova i pridržava se pravila koja su utvrdili njihovi preci...

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka