Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto gledanje utakmica može toliko da nas uzbudi?

Mnogima kada navijaju za svoj omiljeni tim srce ubrzano lupa, osećaju kako im je temperatura tela sve viša i dlanovi se znoje... Šta dovodi do ovakvog stanja?

  Izvor: Foto: Profimedia

Glavni i odgovorni faktor koji utiče na naša osećanja jesu hormoni, koji reaguju na svaki stimulans iz spoljašnje sredine. Na primer, kada zagrlimo prijatelja, oslobađa se oksitocin, koji u nama budi osećaj smirenosti, dok neizvesnost i trema pred ispit utiču na oslobađanje kortizola, koji u nama izaziva neprijatna i uznemirujuća osećanja. 

Saznajte i: Koji sport obožavaju slonovi? (VIDEO)

Gledanje sporta na televiziji takođe utiče na oslobađanje određenih vrsta hormona. Jedan od njih je i testosteron, koji utiče na mozak, svest i povećanje mišićnog tonusa. U situacijama kada tim za koji navijate pobedi - nivo testosterona se povećava. I nivo dopamina skače kada pobedi naš omiljeni tim, a s povećanjem dopamina poboljšava se i pamćenje. Tako lakše zapamtimo i osećanje uzbuđenja koje se u nama rađa dok gledamo utakmicu, na šta se nadovezuje neutoljiva želja za praćenjem sporta.

Pogledajte i: Šta je to što ljudski mozak čini jedinstvenim?

Naučnici su proučavali akcije u mozgu i kod sportista, ali i kod publike i došli do zaključka da se kod posmatrača aktiviraju isti centri kao kod igrača. Gledano iz perspektive moždanih reakcija - posmatrač se identifikuje sa učesnikom. Ovaj proces identifikacije nam pomaže da razumemo kako se drugi osećaju, kao i da se saosećamo sa njima, u čemu značajnu ulogu igra socijalna inteligencija. 

Saznajte i: 12 sportova iz drevnih vremena

S druge strane, ljudi koji imaju problem sa socijalnom inteligencijom imaju problema i s empatijom. Ovaj defekt se povezuje sa manjkom ili izostankom aktivacije određene vrste neurona koji funkcionišu po principu ogledala.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka