Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto kažemo da bebe donose baš rode?

Ako nas dete pita kako bebe dolaze na svet, najčešće ćemo odgovoriti da ih donose rode. Zbog čega baš one od svih ptica?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Rode se povezuju s porodicom i bebama vekovima. U grčkoj mitologiji rode se vezuju za krađu beba jer je boginja Hera svoju rivalku pretvorila u rodu koja je kasnije pokušala da ukrade njenog sina. U egipatskoh mitologiji, viši oblik duše (ba) predstavljao se kao roda, a povratak ove ptice označavao bi povratak duše, što znači da se osoba može ponovo oživeti.U staroindijskoj mitologiji, roda simboliše porodične vrednosti i odanost.

Saznajte i: Zašto je izumrla ptica dodo?

Takođe, u nekim drugim mitologijama rode se javljaju kao simbol vernoste i monogamije, zato što se veruje da one imaju jednu srodnu dušu za ceo život. Iako su rode simbolički prisutne u raznim kulturama i mitologijama, priča o tome da one donose bebe nastala je pre nekoliko vekova u Nemačkoj.

Tajna pruga: Zašto su zebre crno-bele?

Rode su ptice selice koje u jesen lete na jug i nakon devet meseci (koliko traje trudnoća kog ljudi) vraćaju se u Evropu. Gnezde se obično tokom marta i aprila.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka