Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tradicija i običaji

Škoti zabranili kreacionizam na predavanjima o nauci

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Škotsko sekularno društvo proglasilo je pobedu, nakon što je škotska vlada konačno izdala jasno saopštenje da kreacionizam ne bi trebalo pominjati na časovima naučnih predmeta.

 Izvor: Foto: AP Photo/Scott Heppell

Škotsko sekularno društvo je u septembru 2014. godine pokrenulo je peticiju da škotski parlament jasno izrazi svoj stav o izricanju hipoteze da je sve na Zemlji delo božanskog stvaralaštva u školama.

Iako se kreacionizam može učiti na časovima veronauke, Pol Brejterman, naučni savetnik Društva, objašnjava da raniji stav Vlade Škotske nije ni dozvoljavao ni zabranjivao učenje kreacionizma u školama na časovima nauke.

"Sada barem imamo jasan stav odgovornog ministra: da kreacionizam ne treba smatrati naukom", rekao je Brejterman.

Pogledajte i: Zašto je referendum poput onog u Škotskoj nemoguć u SAD?

Međutim, početkom ovog meseca, članovi škotskog parlamenta u komitetu za obrazovanje i kulturu izdali su saopštenje u kojem navode da nije bilo potrebe za legislacijom podučavanja kreacionizma u školama, budući da profesori treba da se vode svojim profesionalnim sudom. Postoji jasan sukob interesa koji bi mogao da se pojača zbog omogućavanja profesorima da predaju kako žele, iako su uvedene mere kako bi mladi ljudi dobili određeno obrazovanje.

Saznajte i: Škotski referendum o nezavisnosti u brojkama

Predavanje kreacionizma kao činjenice i teorije zasnovane na dokazima zabranjeno je u školama u Engleskoj i Velsu.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka