Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pogrebni običaji plemena Anga: Oživljavanje tradicije "dimljenih mumija"

Na Papua Novoj Gvineji postoji seoce u kojem poglavica i njegov klan mumificiraju preminule dimom. Ovo je priča o jednoj takvoj mumiji i o tome kako su je naučnici spasli.

  Izvor: Foto: Profimedia

Mumija nekadašnjeg šamana i ratnika Moimangoa je istrulila. Godinama je stajala na litici iznad sela Koki u Papua Novoj Gvineji. Stigao je zub vremena. Međutim, naučnici su uspeli da rekonstruišu telo ovog ratnika pomoću materijala iz džungle. Takođe su otkrili i kako tačno nastaju dimljene mumije, navodi Ronald Beket, jedan od autora istraživanja, profesor emeritus i bioantropolog Univerziteta u Konektikatu.

U plemenu Anga, tela ratnika su se nekada mumificirala dimljenjem. Pre samog dimljenja tela bi se pripremala: koža se "strugala" čekinjastim biljkama, a u analni otvor se stavljala cev od bambusa kako bi se ispraznio sadržaj iz creva. Kako bi tela preminulih oslobodili i drugih telesnih sokova, na rukama i nogama bi im probušili rupice, a onda bi tela masirali kako bi potpomogli oslobađanje tečnosti. Na kraju bi se tela oblagalo okerom, masom sličnom glini, koja bi dodatno izvukla vlagu. Tela preminulih bi nakon pripreme 30 dana stajala u kolibi i dimila se. Čak i tokom posebno vrelih dana, koji obično ubrzavaju razgradnju leševa, ovaj proces mumifikacije je bio delotvoran. Dim bi stvorio neprijateljsko okruženje za bakterije, a ni insekti ne bi polagali jajašca.

Samo ratnici iz sela se dime i postaju čuvari. Samo sinovi ratnika mogu postati ratnici. Tela su postavljena na litice da čuvaju stražu i nadgledaju svoje najmilije.

Visoko iznad sela Koki, na litici s malom nadstrešnicom, sede mumuficirana tela nekoliko preminulih članova klana Anga. Beket je prvi put čuo za dimljene mumije od foto-reporterke Ule Loman, koja je posetila Koki nekoliko puta. Gemtasu, vođa klana, želeo je da popravi izgled ostataka svoga oca Moimangoa, koji je mumificiran u 1950-im. Nadao da će restauracijom očevog tela oživeti tradiciju tzv. "dimljenih mumija", koju su hrišćanski misionari vekovima isticali kao lošu.

Povezane vesti

Povezane vesti

Mumije obeležavaju teritoriju Anga. Neki članovi plemena, poput Gemtasua, često se konsultuju sa svojim preminulim bližnjima, uključuju ih u proslave i traže od njih savete za važna životna pitanja. Mogućnost da vide lice preminulog je ključno u ovom procesu. Prema verovanju Anga, ljudi o čijim telima se ne vodi briga, lutaju džunglom kao duhovi i sabotiraju lov i useve.

"Svet duhova - on je veoma, veoma stvaran za ove ljude", rekao je Beket.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka