Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Selo bez imena“: Legenda o ukletom italijanskom seocetu

Na jugu Italije, u okrugu Matera, nalazi se Kolobraro, mestašce u kom živi nešto manje od 1.500 ljudi i čije ime Italijani nerado izgovaraju. Zašto je ono proglašeno za „najukletije u Evropi“?

  Izvor: Foto: Profimedia

Iako još uvek nije pronađen zapis kako je to i kada, navodno, neko prokleo ovo selo, Italijani veruju da je to povezano s njegovim imenom – ono je izvedeno od imenice coluber (lat. zmija), a ova životinja se u mnogim kulturama smatrala simbolom zla.

Pogledajte: Misterija veličanstvenih ostrva na kojim niko ne želi da živi

Vekovima su se u ovom kutku sveta mogle čuti zastrašujuće priče o Kolobraru, a najstrašnije su one o tome kako se u ovom mestu rađaju deca s po dva srca i tri plućna krila, kao i one i jezivim okupljanjima lokalnih veštica. U njemu se dogodio veći broj nesreća (u moderno doba uglavnom saobraćajnih), navodno su se u njemu  veštice poigale s mračnim silama, a sve loše što se u Kolobraru desi pripisuje se drevnoj kletvi koja je stara koliko i samo selo.

Pročitajte i: Rimske uvijene kletve

Iako su se stanovnici okolnih mesta oduvek plašili da, makar i usput, prođu kroz Kolobraro, priča o kletvi ponovo je zaživela početkom XX veka, a Italijani za to krive jednog advokata i jednu „vešticu“. Naime, po legendi, Bijađo Virđilio je bio uspešan advokat koji nikad nije izgubio slučaj, a jednom prilikom je na sudu rekao: „Ako lažem, neka ovaj luster sad padne“. Treba li da pominjemo da je luster istog trenutka pao?

Izbezumljeni od straha, Virđilio i njegova porodica su napustili Kolobraro, ali se njegovo ime u ovom mestu još uvek smatra sinonimom za loš znak.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka