Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tradicija i običaji

Zašto se razbijaju boce šampanjca o nove brodove?

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Ovaj neobičan običaj, čije sprovođenje prethodi prvom isplovljavanju broda u nekim zemljama, naročito Britaniji i Sjedinjenim Državama, možda je stariji nego što smo mislili. Kako je on nastao?

Izvor: Foto: Profimedia

Kao i danas, razlog je bio nada u sreću koja će pratiti brod na putovanju. Jedna od najpoznatijih priča o prizivanju sreće prilikom isplovljavanja potiče od pre 5.000 godina kada je jedan brodograditelj iz Vavilona izjavio: "Za bogove žrtvujem vola".

Pogledajte i: 5 potonulih brodova koji su zanimljiviji od Titanika

Drevni Grci, Rimljani i Egipćani takođe su pozivali svoje mnogobrojne bogove da zaštite novi brod i njegovu posadu pre nego što oni prvi put isplove iz luka. Na primer, drevni Grci bi tokom ceremonija isplovljavanja pili vino u čast bogovima i sipali vodu na brod, što se smatralo blagosiljanjem.

Saznajte i: Norvežani grade tunel za brodove visok 37 metara

Religijski aspekti "krštavanja" broda opstali su do savremenog doba, naročito u državama u kojima većina stanovnika spada u rimokatolike. Poznat je slučaj "krštavanja" broda koji su izvršili Malteški vitezovi u XVII veku, kada su se dva fratra molila na novom ratnom brodu i potom prskala svetu vodicu po njemu.

Otkrijte i: Kakvog je ukusa 170 godina staro pivo pronađeno u olupini jednog broda?

Nakon protestantske Reformacije određene evropske nacije odbacile su neke aspekte "krštavanja". Pre verskih vođa, članovi monarhije ili vojni lideri imali su zaduženje da izvrše taj zadatak.

Najnovije

Priroda

Nauka