Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se rodila legenda o Bigfutu?

Priča o Bigfutu, divljem čudovištu iz šume, ne ostavlja nikog ravnodušnim i već godinama se pojavljuju nove glasine i detalji. Postoji li ono zaista?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ogromno istvorenje prekriveno maljama, polučovek, a polumajmun, vekovima inspiriše brojne legende u različitim delovima sveta. Tačnije, jedini kontinent u kom ne postoji mit o ovom “divljem čoveku” je Antartik. U Himalajima je poznat pod imenom Jeti, dok je u Kanadi Saskvač.

Pogledajte i: Delom majmun, delom čovek

Na severozapadu Sjedinjenih Američkih Država, ovo mitsko čudovište pozanto je kao Bigfut. Ljudi koji veruju u postojanje Bigfuta okarakterisali su ga kao veoma viskog, između šest i osam metara, velikog čela i naglašenih obrva, kao kod pećinskog čoveka i zaobljene i šiljate glave, nalik na gorilu. Prekriven je braon ili crvenom kosom i ima enormno velika stopala, po čemu je i dobio nadimak. Pojedini, koji tvrde da su videli njegove otiske, objašnjavaju da ima po pet prstiju (s kandžama).

Priče o divljem čoveku postojale su među Indijancima koji su živeli na severozapadu Pacifika, pre nego što su beli kolonisti naselili tu teritoriju. U zavisnosti od podneblja postoje različite verzije Bigfuta - od bezopasnih divova koji kradu ribu iz ribarskih mreža do kanibalskih čudovišta koji žive na planinskim vrhovima.

Pored toga što je njegove pojava vezana za različite teritorije, ove priče varijaju i od plemena do plemena, kao i od porodice do porodice, što znači da Bigfut ima mnogo različitih imena. U trećoj deceniji XX veka, J. V. Burns je sakupio sve lokalne legende, koje je objavio u kanadskim novinama. Od tog dana ovo biće je u Kanadi poznato kao Saskvač.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka