Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Panova bronzana maska otkrivena u Hipo-Susiti

Velika bronzana maska boga Pana, jedina koja danas postoji, otkrivena je prilikom arheološkog iskopavanja nalazišta izraelskog Nacionalnog parka Hipo-Susita na istočnoj obali Galilejskog jezera.

  Izvor: Foto: University of Haifa

Prema rečima dr Majkla Ajzenberga, direktora iskopavanja s Univerziteta u Haifi, bronzane maske ove veličine predstavljaju izuzetnu retkost i obično ne prikazuju Pana ili bilo koje drugo grčko ili rimsko mitološko biće. "Većina poznatih bronzanih maski iz helenističkog i rimskog perioda su minijature".

Pogledajte i: Izrael i Jordan sklopili ugovor koji će "oživeti" Mrtvo more

Otkrivanje tajni

Proteklih godina skulptura Herkula izronila je nakon zimskih kiša 2011. godine, a potom, dve godine kasnije bazaltni nadgrobni spomenik sa bistom pokojnika je otkrivena i sada ova maska.

Iskopavanja u Hipo-Susiti obično se sprovode tokom leta. Međutim, serije zagonetnih struktura na obodu grada, gde je drevni put prolazio, dovele su do jednodnevnog iskopavanje tokom zime. Iskopavanje je bilo fokusirano na bazaltnu strukturu za koju su naučnici pretpostavili da je vrsta ojačanog hangara za gradske mašine koje ispaljuju projektile.

Saznajte i: Na dnu mora pronađeno devet kilograma zlatnika!

U svetlu ovih interesantnih otkrića odlučeno je da se strukture istraže sa ciljem pronalaska novčića koji bi pomogli da se datiraju. Nije bilo potrebno mnogo vremena da metalni detektor počne da ispušta alarmantna zvukove.

Pročitajte i: Vratio nam se beloglavi sup iz Izraela

"Nakon nekoliko minuta izvadili smo veliku braon grudvu i shvatili da je maska. Očistili smo je i počeli da istražujemo detalje: prve naznake koje su nam pomogle da je prepoznamo su bili mali rogovi na vrhu glave, blago sakriveni kovrdžama", rekao je dr Ajzenberg.

Rogata maska

Otkrivanje bazaltne strukture

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka