Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 7. mart

Na današnji dan, 7. marta 1965. godine, održao se prvi od tri marša na Montgomeri, poznatiji kao Krvava nedelja.

  Izvor: Onesvešćena Amelija Bojnton na zemlji Foto: Profimedia

Sva ova tri marša bili su, zapravo, pokušaji da se pređe put od Selme do Montgomerija, glavnog grada Alabame, a doveli su do usvajanja Zakona o pravu glasa, značajnog uspeha Afroameričkog pokreta za građanska prava.

Znate li kada je Misisipi zvanično ukinuo ropstvo?

Tokom prvog marša, grupu od šest stotina demonstranata koji su borili za pravo manjina da učestvuju u izbornom sistemu napala je državna i lokalna policija. Policajci su nenaoružane demonstrante udarali pendrecima, a uz to su bacali suzavac. Još uvek se pamti slučaj Amelije Bojnton Robinson, koju su, dok je bila u nesvesti, policajci i dalje tukli na mastu. Fotografija ovog užasavajuće prizora obišla je svet.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Lindon B. Džonson potpisuje Zakon o pravu glasa Foto: Profimedia

Drugi marš je održan 9. marta, a treći je počeo 21. marta iste godine. Iz trećeg pokušaja, put je uspeo - 2.000 pripadnika vojske, 1.900 pripadnika Nacionalne garde Alabame i brojni agenti Ef-Bi-Aja štitili su protestante, koji su dnevno prelazili po 16 kilometara Autoputa Džefersona Dejvisa. Najzad su u Montgomeri stigli 24. marta, a ovaj put se danas naziva Putem za glasačka prava od Selme do Montgomerija.

Pogledajte kako je crno mladunče foke žrtva rasizma među životinjama.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka