Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gradi se prvi hram posvećen skandinavskim bogovima još od doba Vikinga

Savremena verzija nordijskog paganizma sve je popularnija na Islandu u poslednjih nekoliko godina, a njeni sledbenici smatraju priče metaforama korisnim za život.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Islanđani će uskoro imati priliku da se javno mole u oltaru Tora, Odina i Frige koji će se nalaziti u prvom velikom hramu posvećenom nordijskim bogovima još od doba Vikinga. Obožavanje bogova u Skandinaviji zamenilo je hrišćanstvo pre oko 1.000 godina, ali savremena verzija skandinavskog paganizma dobija sve veću pažnju na Islandu.

Pogledajte i: Poslednji vikinški lovci na kitove

"Ne verujem da iko veruje u jednookog čoveka koji jaše na konju s osam nogu", rekao je Hilmar Orn Hilmarson, veliki sveštenik Astaru asocijacije, udruženja koje promoviše veru u nordijske bogove. "Mi na sage gledamo kao na metafore i manifestacije prirodnih sila u ljudske psihologije."

Saznajte i: Polovina vikinških ratnika bilo je ženskog pola

Članstvo Astaru asocijacije se utrostručilo u Islandu u poslednjoj deceniji, da bi prošle godine brojalo 2.400 članova, od ukupne populacije od 330.000 Islanđana. Hram će biti kružni i ukopan 4 metara u brdo koje nadgleda glavni grad Rejkjavik, sa kupolom na vrhu koja će propuštati sunčevu svetlost.

Pročitajte i: Vikinzi u Novom svetu

"Sunce se menja sezonski, tako da na neki način Sunce boji prostor za nas", rekao je Hilmarson. Hram će biti mesto ceremonija poput venčanja i sahrana. Grupa će takođe savetovati koja imena treba davati deci, kao što to rade i druge religijske zajednice. Islandski neopagani još uvek proslavljaju drevni žrtveni obred Blot uz muziku, čitanje, hranu i piće, ali izostavljaju riutalno klanje životinja.

Otkrijte i: Zašto postoji samo jedan šlem iz doba Vikinga?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka