Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li koja je prva pesma koja se čula u svemiru?

Šaljivi astronauti omogućili su da jedna od najdražih prazničnih pesama bude prva pesma izvedena u svemiru. Šta se to pevalo između planeta i zvezda?

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Pesma Jingle Bells ("Zvončići, zvončići") je prva pesma koja je emitovana iz svemira, a za to su zaslužni astronauti Tom Staford i Veli Šira misije Džemini 6. Iz svemira su, 16. decembra 1965. godine, poslali su izveštaj Kontrolnom centru misije koji glasi:

Pogledajte i: Američki i ruski astronaut provešće godinu dana u svemiru

"Džemini VII, ovde Džemini VI. Vidimo objekat koji liči na satelit i koji ide od severa ka jugu, na polarnoj orbiti. Ima trajektoriju, putuje od severa ka jugu i ima veoma visok koeficijent penjanja. Deluje da može biti i... veoma nizak. Izgleda da će ponovo ući. Sačekajte ... Dozvolite mi da pokušam da uhvatim tu stvar."

Saznajte i: Prva Italijanka u svemiru obara još jedan rekord

Astronauti su potom izvadili prokrijumčarenu usnu harmoniku i zvončiće i izveli pesmu Jingle Bells. Harmonika koja je predstavljena na konferenciji za medije nakon povratka astronauta na Zemlju bila je jedna od Hohnerovih "Malih dama". Staford i Šira su prvi astronauti koji su svirali instrumente u svemiru, a harmonika je prvi instrument koji je sviran u svemiru.

Pročitajte i: Želite da budete astronaut? Ruski jezik je obavezan uslov

Šaljivi astronauti omogućili su da jedna od najdražih prazničnih pesama bude prva pesma izvedena u svemiru. Šta se to pevalo između planeta i zvezda?
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka