Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pismo koje je Ajnštajn poslao Mariji Kiri

U novembru 1911. godine, Marija Sklodovska-Kiri bila je na nedelju dana od dobijanja Nobelove nagrade iz hemije. Prvog Nobela dobila je 1903. iz fizike, a nova nagrada je značila da će postati prva osoba koja je primila dve nagrade.

  Izvor: Foto: NobelPrize.Org

Ona je i dalje jedina osoba koja je dobila priznanje iz dve različite naučne oblasti. Iako je njen izvanredan naučni rad sve o čemu su ljudi brinuli, čini se da su mnogi bili preokupirani i njenim privatnim životom.

Pročitajte i: Marija Kiri - romansa s radijumom

Pjer Kiri umro je 1906. godine, nakon čega je Marija ostala udovica. Nekoliko godina kasnije, postala je romantično vezana za fizičara Pola Lanževena, koji je branio doktorat kod Pjera. Iako je Lanževen bio odvojen od svoje žene, oni su i dalje bili tehnički venčani. Veza je prouzrokovala probleme u domu Lanževena, ali to nije bilo ništa u poređenju sa onim što će doći u žižu javnosti.

Kiri, Lanževen i oko dvadesetak drugih naučnika pozvano je na elitnu konferenciju u Briselu u jesen 1911. godine. Tokom trajanja konferencije, ljubavna pisma Kiri i Lanževena dala je Lanževenova žena medijima, koji su Mariju predstavili kao zlu rasturačicu brakova. Kada se Kiri vratila u Francusku nakon konferencije, dočekala ju je rulja koja je okružila njenu kuću i prestravila njene kćerke od samo 7 i 14 godina. Kiri i njene kćerke preselile su se kod prijatelja dok se skandal nije stišao.

Saznajte i: Da li je Ajnštajn pogrešio?

Albert Ajnštajn, koji je upoznao Mariju na briselskoj konferenciji, bio je zgrožen postupkom medija, što ga je nateralo da napiše pismo svojoj novoj prijateljici:

"Visoko cenjena gospođo Kiri,

Nemojte mi se smejati što Vam pišem iako nemam ništa razumno da Vam kažem. Međutim, toliko me je razbesneo način na koji se javnost usuđuje da se bavi Vama, da sam morao da dam sebi oduška. Ipak, ubeđen sam da čvrsto prezirete to smeće, bilo da su u pitanju ulizički izdašni izrazi poštovanja prema Vama ili pokušaji da se zasiti požuda za senzacionalizmom! Podstaknut sam da Vam kažem koliko se divim Vašem intelektu, Vašoj želji i Vašoj iskrenosti, i smatram se veoma srećnim što sam Vas lično upoznao u Briselu. Svako ko ne spada u te reptile je sigurno srećan, i danas kao i pre, što imamo takve osobe poput Vas, i Lenževena takođe, među nama. Stvarne ljude sa kojima je privilegija biti u kontaktu. Ukoliko smeće nastavi da se bavi Vama, jednostavno ne obraćajte pažnju na splačine, već to ostavite reptilima za koje je namenjena i izmišljena.

Najprijateljskiji pozdrav Vama, Lenževinu i Perinu, moja malenkost,

A. Ajnštajn"

Pismo je otkrio astrobiolog Dejvid Grinspun koji je proučavao na hiljade Ajnštajnovih dokumenata koje je Univerzitet u Prinstonu nedavno učinio dostupnim na internetu.

Pogledajte i: Kultura nauke - Staljin i Ajnštajn

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka