Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vreme da se razotkriju vampirske grobnice

Prepoznavanje izopačenih grobova kao onih "vampirskih" je karakteristika ekshumiranih skeleta sa lokaliteta širom Istočne, Centralne i Zapadne Evrope, kao i na Balkanu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Na osnovu bližeg istraživanja istorijskih i narodnih izvora, naučnici su tražili sličnost karakteristika lokaliteta sa usmenim predanjima o vampirima. Istraživači su kritički pregledali nedavne tvrdnje koje se odnose na lokalitete u Bugarskoj, Češkoj, Grčkoj, Italiji, Poljskoj i Slovačkoj.

Jeste li znali da postoji "vampirska bolest"?

Iako je otkriveno da je široko rasprostranjeno verovanje u vampire prisutno u Evropi, veoma je diskutabilno da se potvrde "vampirske" sahrane u arheološkom smislu, budući da u većini slučajeva postoje druge, podjednako dobre interpretacije podataka.

U proteklih nekoliko godina došlo je do porasta u popularnosti tzv. "vampirskih" grobova. Verodostojnost takvih tvrdnji utvrđuje se u svetlu arheoloških i istorijskih dokaza. Vampiri su sastavni deo popularne kulture: filmova, televizije i romana. Cilj istraživanja je da se pogleda šta stoji iza te popularne slike i da se razmotre arheološki dokazi za vampirske grobnice.

Pogledajte i: Srpski vampir Sava oživljava staru slavu

Vampir je mitsko biće koje se hrani krvlju živih stvorenja. Prema narodnom predanju vampiri su često posećivali svoje bližnje i uzrokovali nesreću ili smrt u zajednici u kojoj su živeli pre smrti. Prema tradiciji, vampiri su nosili pokrove i opisivani su kao naduti, rumeni i tamnog lica; za razliku od verzije koščatih, bledih vampira koje datira od ranih 1800-ih.

Verovanje u vampire raširilo se Centralnom, Istočnom i Južnom Evropom tokom Srednjeg veka. Reč potiče od slovenske reči opirb ili opir, što je kasnije postalo vipir, vepir, vapir. Verovanje u vampirizam je povezano sa paganskim spiritualizmom i raširilo se nakon pokrštavanja u X i XI veku, koje je uvelo ukopavanje preminulih osoba, umesto kremacije.

Pročitajte i: Otkrivena tajna vampirske lignje

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka