Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na čemu se danas zasniva ropstvo u ekstremnom islamu

U najnovijem broju elektronskog časopisa Islamske Države na engleskom jeziku objašnjena je sudbina zarobljenika u ratnim okršajima.

  Izvor: Foto: Profimedia

Džihadisti se hvale prodajom zarobljenih žena kao konkubina. 

Sveta knjiga jasno kaže šta raditi kada se zarobi grad: "Mačem poseći sve muškarce u njemu". Što se žena i dece tiče: "Njih možete uzeti kao svoj plen." To princip kojeg se drže borci Islamske Države u Sindžar području na severu Iraka, gde žive uglavnom Jezidi. Izveštaji Ujedinjenih nacija i nezavisnih grupa za ljudska prava ukazuju da su okupatori pogubili na stotine muškaraca i kidnapovali preko 2.000 žena i dece.

Svaka sumnja o sudbini zarobljenika otklonjena je u najnovijem broju elektronskog časopisa Islamske Države na engleskom jeziku "Dabika". U članku pod nazivom "Oživljavanje ropstva pre Sudnjeg dana" navode se detalji religijskog opravdavanja oživljavanja prakse koja je okončana u skoro svim muslimanskim zemljama pre više od jednog veka. Tvrdi se da porobljavanje neprijateljskih žena u ratnom stanju ne podržavaju samo Kuran, prorokove izreke i tradicionalni islamski zakon, već da je napuštanje tog prava dovelo do širenja greha; muškarci lakše postaju preljubnici kada im se uskrati "pravo" koje je alternativa braku.

Još bolje, članak napominje da je prorok sam predskazao da je jedan od znakova Sudnjeg časa - kraja sveta - biti kada "robinje budu rađale za svoje gospodare." To očigledno znači da su konkubine potrebne kako bi rađale vojnike za džihad. Samim tim, pobednički vojnici u Sindžaru podelili su jezidske žene i decu međusobno "nakon što je petina robinja poslato vlastima Islamske Države kao kums", tj. deo plena koji se davao ranijim muslimanskim zapovednicima.

Probirljivi teolozi Islamske Države su donekle upravu. Tehnčki, sinkretička jezidska vera se sa strane islama smatra paganskom, onemogućavajući njenim vernicima zaštitu koju hrišćani i Jeverji - "ljudi knjige" - treba da uživaju. Tačno je i to da su islamski spisi, iako nejasni u mnogim delovima, izričiti po pitanju ropstva, uključujući pitanja o tome kada je seksualan odnos dozvoljen. Nedavno su muslimanski pobunjenici u Sudanu, kao i u Nigeriji koristili takva arhaična opravdanja za uspostavljanje nasilnog konkubinata.

Ipak, činjenica je da, kao i vernici drugih religija, velika većina muslimana ima pragmatičnu zabrinutost vezanu za bukvalne interpretacije. Glavni muslimanski klerici, citirajući konkurentske stihove i tradicije koje pozdravljaju oslobađanje robova kao častan čin, često opisuju islamsko napuštanje ropstva kao znak prilagodljivosti savremenom svetu. Osim toga, zamislite da hrišćani i Jevreji i dalje poštuju bukvalno svako slovo Biblije. Pasus (Mojsijeva 20:10-20) propisuje da u slučaju osvajanja grada od Hitita, Amorejaca, Hananeja, Perizita, Hivijaca ili Jebusejaca, pobednici treba da ih "potpuno unište" i "ostave u životu ništa što diše".

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka