Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biljni gel momentalno zaustavlja krvarenje (VIDEO)

Jedna kompanija iz Njujorka razvila je gel sposoban da začepi čak i najozbiljnije otvorene rane za samo nekoliko sekundi. Polimer na bazi bilja je na putu da spase ljudske živote nakon što je već testiran na životinjama u veterinarske ...

  Izvor: Foto: Suneris

Vreme je od ključne važnosti za spasavanje pacijenata koji imaju otvorene rane, zbog toga što pacijent može umreti od krvarenja ukoliko se ne zaustavi na vreme. Dok brojni drugi gelovi na tržištu mogu da zaustave krvarenje za 10 minuta, prema rečima izumitelja VetiGela, on može da to učini za najviše 20 sekundi.

Kompanija Suneris napravila je gel koji radi i na koži i na tkivima organa tako što se vezuje za komponente u krvi i tkivima. Ćelije biljaka štite polimer u gelu, koji kada se nanese na ranu, udvostručava strukturu tkiva.

"Ponovnim sastavljanjem na mestu rane, VETIGEL imitira ekstracelularni matriks tela i ubrzava proizvodnju fibrina, koji omogućav telu da se brzo zgruša.", objašnjeno je na internet prezentaciji kompanije.

Dakle, kada se gel nanese, jedan njegov deo se pretvara i stapa sa unutrašnjom površinom krvarećeg organa, drugi sa prekinutim krvnim sudom, a spoljni deo imitira kožu, čime se zaustavlja krvarenje. Gel sadrži prirodne polimere radi podstivanja prirodnog zgrušavanja ćelija i ubrzanja hemostaze. Nanosi se direktno na izvor krvarenja i ne zahteva nikakav ručni pritisak tokom tretmana.

VetiGel je prošao testiranje na životinjama pod supervizijom kardiovaskularnog hirurga i odlučeno je da je bezbedan za korišćenje u veterinarskim ustanovama. Postoje nade da će VetiGel uskoro biti korišćen i na ljudima, naročito u vojsci gde brz tertman otvorenih rana pravi razliku između života i smrti.

Jedna kompanija iz Njujorka razvila je gel sposoban da začepi čak i najozbiljnije otvorene rane za samo nekoliko sekundi. Polimer na bazi bilja je na putu da spase ljudske živote nakon što je već testiran na životinjama u veterinarske svrhe.
Izvor: YouTube

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka