Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Japanski maglev voz dostigao brzinu od 500km/h (VIDEO)

Japanski ljubitelji železnice dobili su priliku da uživaju u test vožlji super-brzog, "lebdećeg" maglev voza.

  Izvor: Foto: Profimedia

Tačno sto putnika dobilo je priliku da "leti" prugom dugačkom 42,8km između gradova Uenohara i Fuefuki, a na ovoj deonici voz je dostigao brzinu od 500 km/h.

Ovo je zapravo bila prva test vožnja, a japanska kompanija planira da, na pomenutoj deonici, testira ovaj voz još čitavih osam dana. Maglev vozovi su još brži od čuvenih japanskih metak vozova koji trenutno mogu da se kreću pri maksimalnoj brzini od 320km/h.

Japanski ljubitelji železnice dobili su priliku da uživaju u test vožlji super-brzog, "lebdećeg" maglev voza.
Izvor: YouTube

Šta razlikuje maglev vozove od ostalih?

Do sada su u nekoliko zemalja (Nemačka, Japan…) uz pomoć snažnih elektromagneta napravljeni maglev (od “MAGnetna LEVitacija”) vozovi koji kako im samo ime kaže, plutaju u vazduhu, odnosno lebde iznad magnetnih šina. U sistemu maglev vozova postoje tri osnovne komponente: veliki izvor električne energije, metalni kalemi koji oblažu kolosek, i veliki magneti-vodiči zakačeni za dno voza.

Najveća razlika između maglev vozova i vozova današnjice je u tome što maglev vozovi ne poseduju motor koji troši fosilna goriva. Umesto korišćenja fosilnih goriva, kombinacijom magnetnog polja koje nastaje u naelektrisanim namotajima žice sa donje strane voza i koloseka, pokretaće se voz. Naime, namagnetisani kalem koji je postavljen duž koloseka (koji se naziva vodični put – guideway) će odbijati magnete voza dozvoljavajući tako vozu da lebdi (tj. levitira) na 1 do 10 santimetara iznad (vodičnog) puta.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka