Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protivnik američke vojne baze postao guverner Okinave

Sudbina sporne američke vojne baze, koja je planirana da bude prebačena u japansku prefekturu Okinava, postala je neizvesnija nakon što je na izborima za guvernera oblasti pobedio kandidat koji se protivi tom planu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Svi mediji su nakon zatvaranja biračkih mesta dali najveće šanse za pobedu Takeši Onage, bivšem gradonačelniku Naha, glavnog grada Okinave. Pred izbore, ispitivanja javnog mnjenja davala su tek blagu prednost Onagi, u odnosu na bivšeg guvernera Okinave, Hirokazua Nakaime.

Nakaima je podržavao premeštanje velike baze američke mornarice Futenma iz gusto naseljenog grada na jugu ostrva. Američka vojna baza trenutno zauzima 38 odsto grada. Onaga, koji je rekao da je njegova pozicija anti-američka, stavio je pitanje budućnosti ove baze u glavni fokus svoje političke platforme.

"Ne smemo da dozvolimo izgradnju nove baze. Pokažimo da se građani prefekture Okinava neće kolebati, čak i ako se guverner i neki drugi političari kolebaju.", rekao je Onaga u subotu, na poslednjem govoru pred izbore.

Zašto bi sav teret bio na našim plećima?

Ovo su bili peti izbori za guvernera otkad su japanska i američka vlada odlučile da premeste bazu u decembru 1996. godine. Plan premeštanja Futenme je jasno dominirao ovim izborima.

Onaga se zalaže za premeštanje baze van Okinave, tražeći od drugih delova Japana da daju svoj doprinos u očuvanju bezbednosnog saveza između Japana i Sjedinjenih Američkih Država.

Takođe, zahteva da ostrvo ne bude dom novih MV-22 Ospreja, bučnih letelica koje lokalno stanovništvo vidi kao opasnost. "Okinava je dovoljno patila. Zašto moramo još da patimo?", izjavio je Onaga pred izbore.

Prošlog decembra, Nakaima je dao zeleno svetlo za premeštanje baze u Nogu, grad na severu ostrva. Kao deo premeštanja, odobrio je zahtev centralne vlade s kraja 2013. godine za povratak vlasništva nad delom mora u zalivu Henoko, što je izazvalo protest onih koji se protive premeštanju.

Potez je pratio medijski izveštaj da je japanski premijer Šinzo Abe obećao 348 milijardi jena (oko 3 milijardi dolara) finansijske pomoći Okinavi, koja ima jednu od najvećih stopa siromaštva u Japanu.

"Želeo bih da poručim vladi Japana i vladi Sjedinjenih Država da se želje građana koji žive ovde razlikuju od administrativnih poteza iz decembra prošle godine." rekao je Onaga koji je odlučan da ukine odluku o odobrenju plana i pripremnih radova koji su već u toku.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka