Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pet najgorih meksičkih narko-kartela

U Sjedinjenim Meksičkim Državama godinama traje rat protiv narko-kartela, koji ne prezaju ni od čega da bi ostali na vrhu. Nedavno su članovi kartela priznali da su ubili 43 studenta što je izazvalo proteste širom zemlje.

  Izvor: Foto: Profimedia

Na jugu je spaljeno više vozila, na sedište regionalne vlade bačene su zapaljive bombe, a u prestonici je gorela kapija predsedničke palate. Predstavljamo vam pet najozloglašenijih meksičkih narko-kartela.

Los Zetas

Ova kriminalna grupa dala je sebi naziv po taktičkom radio-signalu za komandire u meksičkoj vojsci. Kartel je osnovan 1999. godine kada su komandosi elitne jedinice Vojske Meksika dezertirali i započeli saradnju na trgovini droge sa Zalivskim kartelom.

U 2010. godini, Los Zetasi su se odvojili od Zalivskog kartela kako bi stvorili sopstvenu bandu koju Sjedinjene Države smatraju "tehnološki najnaprednijim, sofisticiranim i najopasnijim kartelom koji operiše u Meksiku".

"Zetasi su očigledno preuzeli glavnu ulogu odgovornu za najviše ubistava, ubistava vezanih za narkotike, obezglavljivanja, kidnapovanja i reketiranja u Meksiku", rekao je šef za Meksiko i Centralnu Ameriku u Upravi za suzbijanje droge (DEA) Ralf Rejes, nakon što je kartel ubio načelnika policije, njegovu ženu i četvoro dece u Verakruzu.

Los Zetas je prvobitno zasnovan na vojnim principima, ali grupa sada ima poslovnu strukturu sa kvartalnim sastancima, poslovnim knjigama, pa čak i glasanjima oko ključnih atentata.

Los Zetas je takođe postavljao video-snimke na internet u kojima se vidi ubijanje ljudi. U jednom od snimaka postavljenom 2013. godine grupa maskiranih muškaraca obezglavilo je četiri žene koje su navodno bile povezane sa suparničkim klanom: Zalivskim kartelom. Istu sudbinu doživela je još jedna žena, koja je navodno bila članica Zalivskog kartela, koju je obezglavio muškarac koji je potom uzeo njenu glavu kao trofej ispred kamere.

Zetasi su izveli brojne druge masakre protiv civila i drugih članova bandi, poput granatiranja u Moreliji 2008. gde je život izgubilo najmanje osam osoba, dok je barem 100 povređeno. Tokom Prvog masakra u San Fernandu 2010. godine, Los Zetas je ubio 72 imigranta, a naredne godine u Drugom masakru u San Fernandu ubijeno je 193 osoba.

Masakri i javna pogubljenja imaju za cilj da uteraju strah u kosti protivnika Zetasa. Sa jedanaest meksičkih država pod svojom kontrolom, Los Zetas je kartel koji kontroliše najveću teritoriju u Meksiku.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka