Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Avganistanska policija prodaje oružje Talibanima

Avganistanska policija prinuđena je da proda svoje oružje Talibanima budući da njeni službenici nisu primili plate mesecima. Neki su se čak i pridružili pobunjenicima, navodi se u lokalnim medijima.

  Izvor: Foto: Profimedia

Lokalna policija u provincijama Gazni, Logar i Vardak kaže da njeni pripadnici nisu primili platu već tri meseca i da nemaju novca kojim bi prehranili svoje porodice. "Došli smo do prosjačkog štapa.", rekao je Mohmad Adžan, koji se borio protiv talibanskih pobunjenika u poslednje dve godine u Vardaku. On je dodao da se policajci suočavaju sa "glađu, žeđu i hladnoćom".

Mnogi službenici navodno nisu imali drugi izbor nego da prodaju svoje lično naoružanje i municiju. Kupci su uglavnom lokalci, ali su to ponekad i Talibani. Takođe postoje naznake da su se neki policajci pridružili militantima.

"U našem arsenalu postoji 50 komada teškog i lakog naoružanja.", rekao je Akbar Ali Baraki, komandir policije u centralnoj provinciji Logar i dodao: "Ukoliko vlada bude odlagala isplaćivanje naših pripadnika i dalje, moraćemo da počnemo da prodajemo to oružje kako bismo dobili novac kojim ćemo prehraniti naše porodice."

"Da sam znao da će ovakav dan ikada doći, nikada od Talibana ne bih napravio zaklete neprijatelje moje porodice.", rekao je Abdul Džamil Andar, komandir lokalne policije u distriktu Andar. Međunarodna zajednica je potrošila milijarde dolara na opremanje i obučavanje policijskih snaga. Fondacija za red i zakon Avganistana (LOTFA), koju vodi Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), nadležna je za isplaćivanje zarada i penzija afganistanskih policajaca.

Međutim, nedavna revizija Specijalnog inspektorata za rekonstrukciju Avganistana (SIGAR) pokazuje nedostatak od hiljade miliona dolara u fondu za plate policajaca. Džon Sopko, koji je na čelu SIGAR-a uputio je brojna pisma administraciji UNDP, upozoravajući na "gomilu neregularnosti" koja podstiče ozbiljnu zabrinutost o korupciji i lošem upravljanju. Sopko je takođe naveo da su sredstva korišćena za isplaćivanje "nepostojećih radnika", a pomenuta su i "upitna umanjenja" koja je afganistanski ministar unutrašnjih poslova uzimao od policijskih zarada.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i LOTFA ne mogu da objasne gde je novac otišao. Korupcija je ogroman problem u Avganistanu. Transperensi internešenal, organizacija koja prati korupciju na međunarodnom nivou, rangirala je Avganistan kao poslednju na svetskoj listi prošle godine.

Krajem oktobra, policajci su održali masovne proteste u Kabulu tražeći isplatu svojih zarada. Oni su upozorili da bi mogli da se pridruže talibanskim grupama ukoliko ne budu plaćeni.

"Izveštaji o prodaji oružja i prelaženju pripadnika u talibanski tabor su lažni.", bilo je navedeno u izjavi vlade nakon demonstracija. "Izbor predsednika je odložio isplatu plata i dostavljanje opreme, koji će uskoro biti dostavljene."

U međuvremenu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Avganistana uverava da je situacija prenaduvana: "Sproveli smo kompletnu i temeljnu istragu navoda i otkrili smo da su lokalne policijske snage odane svojoj zemlji i narodu.", rekao je Sedid Sediki, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka