Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Švedska priznaje Palestinu

Kraljevina Švedska će zvanično priznati okupiranu državu Palestinu, navodi se u izjavi ministarstva spoljnih poslova ove skandinavske države. Time će Švedska postati prva velika evropska zemlja koja priznaje teritorije koje je Izrael ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Priznanje je nastavak ranijeg socijaldemokratskog manifesta premijera Stefana Lovfena koji je izneo u svom inauguralnom govoru u oktobru. Ideja je brzo dočekana kritički od strane Sjedinjenijh Američkih Država i Izraela.

"Današnje priznanje je doprinos boljoj budućnosti za region koji je predugo okarakterisan zamrznutim pregovorima, uništenjem i frustracijom.", rekla je ministarka spoljnih poslova Švedske, Margo Volstrom i dodala: "Neki će reći da je ovakva odluka preuranjena, a ja se bojim da je ona prekasno doneta." Palestinski lider Mahmud Abas je već pozdravio "istorijski potez" Švedske.

Problematične muslimanske teritorije Zapadna obala i Pojas Gaze traže autonomiju od jevrejskih okupatora već čitavu deceniju, dok je mnogo ljudi izgubilo živote u najudžem i najkrvavijem sukobu u istoriji.

Palestinci su do sada urgirali na strane učesnike da prihvate njihov zahtev za suverenom državom. Oni koji se bore za Palestinu - trenutno Hamas - obeleženi su kao "teroristi" u Izraelu, tako da Volstromova smatra da glas mora biti dat onima koji su umereni deo te populacije.

Ona smatra da će ovo dati veću jednakost Palestini u mirovnim pregovorima sa Izraelom koji su kroz istoriju često prekidani. "Članice Evropske unije potvrdile su 2009. godine da su spremne da priznaju Palestinu kada to bude odgovarajuće. Mi smo spremni da preuzmemo vodeću ulogu i nadamo se da ćemo pokazati drugima kako se to radi.", rekla je Volstromova.

Ona je dodala da činjenica da Palestinci nemaju potpunu kontrolu nad svojom zemljom niti imaju određene granice nisu prepreke za međunarodno priznanje.

Glasanje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 2012. godine obezbedilo je de fakto državnost Palestini, iako mnogi "da" glasovi članica Evropske unije još uvek stoje na čekanju. Dok je Švedska prva zemlja Zapadne Evrope koja je priznala ovu državu, Bugarska, Kipar, Malta, Rumunija, Poljska i Češka Republika su to učinile još pre.

U trenutku glasanja, Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija predsedavao je Vuk Jeremić, a Srbija se izjasnila u korist palestinske nezavisnosti.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka