Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Katalonska vlada otkazuje referendum o nezavisnosti

Katalonska vlada odustala je od održavanja referenduma o nezavisnosti od Španije koji je bio zakazan za 9. novembar 2014. godine.

 Izvor: Foto: Profimedia

Predsednik vlade Katatalonije Artur Mas objavio je da se otkazuje referendum zakazan za 9. novembar, na sastanku između partija koje traže nezavisnost Katalonije i regionalne vlade. Do otkazivanja je došlo zbog nedostatka pravnih garancija. Umesto toga, vlada će održati proces učešća javnosti - seriju sastanaka i debata u gradovima - o političkoj budućnosti pokrajine.

"Regionalna vlada je odlučila da konsultacije nisu moguće.", rekao je Hoan Herera iz Inicijative za Kataloniju, političke partije u regionu.

U međuvremenu, dok se proces učešća finalizuje, grupe koje zastupaju nezavisnost će iskoristiti što više mogu zakone u pokrajini kako bi konsultovali katalonske građane, što Ustavni sud nije uspeo da suspenduje kada je prvobitno blokirao neobavezujuće glasanje krajem septembra. Katalonske vođe su privremeno suspendovale promociju referenduma o nezavisnosti 30. septembra, samo dan nakon odluke suda. Regionalna vlada zaustavila je kampanju kako bi izbegla zakonsku odgovornost državnih službenika zbog prkošenja odluci suda.

Prema rečima katalonske vlade i ministra za predsedništvo, Franseska Homsa, regionalni lideri su trebali da razmotre neke pripreme za glasanje od 13. do 15. oktobra. On je dodao da "nema rokova" za odlučivanje da li će doći do glasanja. Pre održavanja izbora, Katalonija mora da objavi lokacije biračkih mesta i potpunu listu glasača. 

"Katalonije je odlučna da kanališe svoju zabrinutost kroz legalne i miroljubive mere... Mi ćemo postići to 9. novembra ili ćemo uspeti nekog drugog datuma.", rekao je Felip Pui, koji je zadužen za biznis i rad ispred katalonske vlade.

Osamnaestog septembra katalonski parlament je velikom većinom odobrio rezoluciju kojom se formalno pita Madrid za dozvolu održavanja referenduma o nezavisnosti 9. novembra. Konsultacija - vlasti Katalonije izbor ne nazivaju referendumom - bi postavila dva pitanja: "Da li želite da Katalonija bude država?" i ako da: "Da li želite da Katalonija bude nezavisna država?".

"Potpisaću dekret za konsultaciju u Kataloniji, zapravo ću tu konsultaciju zakazati za 9. novembar kao što smo dogovorili pre par meseci sa većinom katalonskih političkih snaga.", rekao je Mas.

Locirana na severoistoku Španije, Katalonija je bogata oblast i industrijski centar, čija ekonomija je zaslužna za petinu španske. Ona ima svoj sopstveni jezik, bogatu kulturu i istoriju pobuna protiv španske krune.

U 2014. Katalonija i njena borba za suverenost se često poredila sa Škotskom, koja je izglasala "Ne" na referendumu prošlog meseca, uništavajući nade za stvaranje presedana za druge regione koji žele nezavisnost. Razlozi za poređenje su uglavnom bili ekonomski. Međutim, Škotska je imala zvaničan dogovor sa Londonom za sprovođenje referenduma, dok to još uvek predstavlja tačku spoticanja za Madrid.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka