Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Huti preuzeli vlast u glavnom gradu Jemena

Huti su došli na vlast, ali niko ne zna da li su time borbe završene ili tek počinju.

  Izvor: Foto: EPA

Realnost je upravo počela da bude gorka za Jemence koji su zapanjeni brzinom kojom je njihov glavni grad Sana pao u ruke pobunjenika poznatih kao Huti. Pre deset godina ovaj pokret, čiji borci pripadaju zejditskoj šiitskoj manjini (40 odsto) čiji su nasledni vladari vladali ovom zemljom do 1962. godina, bio je grupa plemena oteranih vojnom opsadom u nepristupačne severne provincije Sada. Priča o Hutima u Sani nije ni postojala, a ideja da će njihov vođa jednog dana držati pobedonosni govor na Trgu Tahrir nezamisliva.

Međutim u protekle tri godine, koristeći prednost bezbednosnog vakuuma koji je stvoren revolucijom iz 2011. godine i politički zastoj koji je usledio, Huti su uspeli da prikupe snagu, kako vojnu, tako i političku. Napredujući sa severa, poslednjih meseci su se našli u velikom broju u glavnom gradu, podižući kampove na ulicama i barikade sa zahtevima za reformama. Nakon borbe koja je odnela nekoliko stotina života, 23. septembra hiljade pristalica Hutija okupilo se ispred velikih ekrana na Trgu Tahrir kako bi pozdravilo inspirišući govor njihovog vođe, Abdela Malika Al-Hutija.

Njegovi sledbenici, koji sebe nazivaju Čuvarima Alaha ili Božjim partizanima, sada efikasno vode grad, čiji mir narušavaju jedino slavljenički vatrometi, a ne pucnjava. Podlegavši pritisku, jemenski predsednik Abd Rabo Mansur el Hadi potpisao je dogovor kojim se Hutijima daje glas u novoj vladi, koja će biti formirana za mesec dana, kao i predstaništvo u novom kabinetu. Zajedno sa južnim jemenskim separatistima, oni će postati savetnici predsednika. Cene goriva će biti snižene za 25 odsto, čime će biti ispunjen populistički zahtev Hutija.

Iako insistira na tome da Vojska Jemena treba da se bori protiv Al-Kaide na Arapskom poluostrvu (AQAP), smrtonosne i duboko ukorenjene lokalne verzije ekstremističkog pokreta, gospodin Huti je obećao da neće marginalizovati ostale političke grupe, među kojima je i Isla (Islah), koalicija u kojoj je Muslimansko bratstvo. Isla je glavna sunitska muslimanska partija u Jemenu i najveći politički rival Hutija. 

Ipak, postoje znaci koji uznemiravaju. Hutiji su napali neke institucije Isle, kao i domove viđenijih članova, a neke su i digli u vazduh. Gospodin Huti kaže da će njegovi borci držati pod kontrolom Sanu dok vojska ne bude dovoljno jaka da se bori protiv AQAP-a.

Mnogi obični Jemenci, uključujući sunite, podržavali su Hutije, zato što predstavljaju novitet u ustaljenoj politici ili zato što se njihovo relativno liberalno vođstvo razlikovalo od jezivog konzervatizma koje promovišu Isla i daleko radikalnije salafističke grupe. Ipak, raste uznemirenost. Ponovne borbe su očekivane ukoliko se pojača otpor pod pokroviteljstvom Hutija, a mnogi sledbenici i obični građani ne dele isto mišljenje sa gospodinom Hutijem. "Komandanti na terenu i konzervativci su sada glavni. Ne znamo šta će se sledeće dogoditi.", rekao je Husein Al-Bokaiti, liberalni pristalica Hutija.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka