Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nedostaje 600 miliona dolara za borbu protiv ebole

Tomas Erik Dankan, prvi čovek kojem je dijagnostifikovana ebola u Sjedinjenim Državama, preminuo je 8. oktobra, što će sigurno doliti ulje na vatru panike koja se već digla na Zapadu. Dok Zapadnjaci brinu da li će ih ebola stići, ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Šesnaestog septembra Centralni fond za reagovanje u vanrednim situacijama Ujedinjenih nacija (CERF) koji uglavnom čine donacije koje vlade uplaćuju za borbu protiv hitnih humanitarnih kriza - postavio je cilj od 988 miliona američkih dolara potrebnih za "zaustavljanje epidemije, lečenja zaraženih, obezbećivanja neophodnih usluga, očuvanja stabilnosti i sprečavanja epidemija u zemljama koje trenutno nisu izložene."

Dvadesetpetog septembra na panelu o eboli koji je održan tokom zasedanja Generalne skupštine UN-a, predsednik SAD-a, Barak Obama zatražio je od drugih država da deluju brzo i učinio zaustavljanje ebole prioritetom: "Ne možemo ovo da uradimo sami, nemamo kapacitet da sve to učinimo sami."

Do sada, izgleda da mnoge države nisu odgovorile na poziv. Samo 26 odsto neophodnog novca je prikupljeno, a još 16 odsto je najavljeno, ali ne i donirano.

Svetska banka, Afrička razvojna banka i Sjedinjene Države su zajedno donirale preko 70 odsto ukupno prikupljenog novca (ili 18 odsto od ukupno potrebne svote), dok su brojne druge države donirale manje od 1 odsto ukupnog - uključujući tu i Španiju gde je dvoje ljudi umrlo od virusa, a jedna osoba se trenutno leči.

Primećuje se da na listi donatora nema evropskih zemalja poput Francuske, Italije i Rusije, a nema ni Kine.

Najnoviji izveštaj Svetske banke predviđa gubitak od 32,6 milijardi dolara u državama pogođenim epidemijom do kraja 2015. godine - što je suma koja će sve više rasti, koliko god se bude odugovlačilo sa prikupljanjem sredstava potrebnih za intervenciju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka