Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova država: Okinava budno prati referendum u Škotskoj

Aktivisti iz južnog japanskog regiona Okinave otputovali su u Škotsku kako bi našli inspiraciju u „Da” kampanji i ojačali podršku sopstvenoj borbi za nezavisnost.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Iako je pokret za nezavisnost Okinave mnogo manji od škotskog, lokalni aktivisti tvrde da suverena država oslobođena ekonomski sve slabijih američkih vojnih baza i subvencija iz Tokija daje čvrstu osnovu za samoopredeljenje.

Masaki Tomoči, vodeći član Pokreta za nezavisnost Okinave i profesor ekonomije na Međunarodnom univerzitetu Okinava, putovaće Škotskom u narednim danima zajedno sa novinarima i jednom grupom aktivista sa okolnih južnih japanskih ostrva koje formiraju Okinavu. Grupa se nada da će pričati sa škotskim glasačima, akademcima i brojnim članovima Škotske nacionalne partije (SNP).

Osnovni cilj putovanja je motrenje reakcije Ujedinjenog Kraljevstva i šire međunarodne zajednice ukoliko većinu u Škotskoj bude imao glas za otcepljenje 18. septembra.

„Škotska ima pravo da bude nezavisna i da sama odlučuje o svojoj budućnosti. To je ono što svi ljudi na svetu žele, uključujući i ljude Okinave.”, rekao je Tomoči.

Pokret za nezavisnost Okinave je nedavno na svom zvaničnom vebsajtu okačio manifest koji ima brojne dodirne tačke sa onim SNP-a.

Karakteriše ga tajni dosluh Tokija i Vašingtona, koji je počeo tajnim posleratnim dogovorom kojim se američkoj administraciji dozvoljava postavljanje vojnih baza u regionu na neodređeno vreme, što je kako tvrde aktivisti dovelo do toga da istorija regiona bude ispunjena krvoprolićem i žrtvovanjem u korist kontinentalnog dela Japana.

Nedavno je dopremanje MV-22 Osprey aviona sa pokretnim rotorima u Okinavu – uz premeštanje kontroverzne vojne baze – dodatno pogoršalo javno nezadovoljstvo prema centralizovanoj japanskoj vlasti. Tomoči smatra da je proglašenje nezavisnosti od japanske vlasti i vraćanje suverene vladavine jedino rešenje za tekuće probleme.

Dok Okinava pokriva jedva 0.6 odsto japanske teritorije, ona predstavlja sigurnu luku za više od polovine nacionalnih američkih trupa kojih ima 47.000 i za 75 odsto američkih baza. Iako zaposlenost nekih Okinavljana zavisi od prisustva američke vojske, aktivisti za nezavisnost smatraju da vojne baze slabe lokalnu ekonomiju, koja je trenutno najsiromašnija od svih 47 japanskih teritorija.

Protivljenje aktivista prisustvu američke vojske u Okinavi uglavnom je fokusirano na planirano premeštanje Futenma – velike američke mornaričke baze koja se nalazi u sred naseljenog područja – na jedno od ostrva severoistorčno od obale ostrva Okinava. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da ubedljivih 74 odsto lokalnog stanovništva ne želi da se baza premesti i da se plaši da predložena lokacija može ugroziti bezbednost stanovnika i okeanskog morskog života u okolini.

Uprkos protivljenju lokalnog stanovništva, i japanska i američka vlada su odlučne da nastave sa planom, koji će učiniti Okinavu važnom američkom vojnom bazom ukoliko izbije sukob oko vlasništva nad susednim Senkaku/Djaoju ostrvom sa Kinom.

Kolonijalno pitanje?

Pre japanske aneksije iz 1879. godine, lanac Okinava ostrva formirao je nezavisnu kraljevinu poznatu kao Rjukjus. Ostrvo Okinava, bilo je poprište jednog od najbrutalnijih bitaka u Azijsko-pacifičkom ratu, gde je život izgubilo 240.000 ljudi. Teritorija je bila pod kontrolom Sjedinjenih Američkih Država sve do 1972. godine, nakon čega je vraćena Japanu.

Kako budu stupili na škotsko tlo, Okinavljani se nadaju da će naučiti kako je škotska „Da” kampanja prikupila tako široku podršku za referendum. Kao i njihovi škotski saveznici, aktivisti Okinave su takođe optuženi za ugrožavanje ekonomije i bezbednosti u regionu.

Ipak, aktivisti za nezavisnost Okinave čvrsto veruju da region može biti održiva nacija, pozivajući se na uspeh Singapura koji bi služio kao ekonomski model. Tomoči smatra da je ekonomska kontrola Tokija nad Okinavom samo nastavak kolonijalne vladavine i da je ulaganje i do 100 milijardi dolara u njenu lokalnu ekonomiju samo varka, pošto veći deo novca ide japanskim preduzećima.

Zabrinutost da bi ostrvo moglo da padne pod vlast Kine ukoliko dođe do nezavisnosti je neosnovana, tvrdi Tomoči, koji insistira da su Okinavljani različiti u odnosu na kontinentalne Japance po pitanju jezika i kulture.

„Veće su šanse da Japan izvrši invaziju na nas. Kina nas nikada nije dirala, čak ni onda kada smo bili nezavisna kraljevina.”, kaže Tomoči.

Evolucija škotskog pokreta za nezavisnost pokazuje kako svakodnevna frustracija zbog udaljene centralizovane vlasti može da se nagomila i vremenom pretvori u moćan poriv za samoopredeljenjem. Do 1980-ih, samo 15 odsto škotskog stanovništva podržavalo je nezavisnost od Britanije. Samo nekoliko dana pre referenduma koji bi mogao da okonča politički savez dva puta stariji od onog Japana i Okinave, taj broj je skoro 50 odsto.

Ovaj preokret se desio najverovatnije zato što se politika koja karakteriše uniju promenila. Vestminsterska vlast se čini veoma udaljenom od škotskih interesa, ostavljajući socijalni i politički prostor za nacionalisitčke ideje da se razviju u podsvesti Škota.

Pokret za nezavisnost Okinave predviđa suverenu državu oslobođenu svog vojnog tereta, sa cvetajućom ekonomijom koja se bazira na trgovini sa Kinom i Jugoistočnom Azijom. Međutim, dok je škotski referendum o nezavisnosti rezultat odluke britanske vlade da ga dozvoli, japanska vlada neće dozvoliti Okinavi isti izbor.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka