Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američki vojnici će uskoro posedovati sposobnosti samoisceljenja?

Ne samo da američka vojska želi da napravi odelo Gvozdenog čoveka, već pokušava da svojim vojnicima da samoisceljujuće moći koje poseduje Žderavac ili Vulverin, Marvelov superheroj koji može da ubrza proces izlečenja povreda i hroničnih ...

  Izvor: Foto: Dexter Soy

"ElektRiks (ElectRx) ima za cilj razvoj nove, veoma precizne i minimalno invazivne tehnologije za moduliranje nervnih kola kako bi se obnovilo i očuvalo ljudsko zdravlje. Od ElektRiks tehnologije se takođe očekuje da pomogne u unapređivanju naučnog istraživanja koje ima za cilj postizanje kompletnijeg razumevanja strukture i funkcije određenih nervnih kola i njihovih uloga u zdravlju i bolesti. Potencijalne mete uključuju nedavno otkriveno kolo koje je uključeno u regulisanje funkcija imunološkog sistema, omogućavajući novu nadu za lečenje raznih inflamatornih bolesti, koje uključuju reumatoidni artritis, SIRS i inflamatornu bolest creva. Od ElektRiksa se takođe očekuje da unapredi perifernu lekovitu nervnu stimulaciju za mozak i mentalna oboljenja, poput epilepsije, TBI, PTSD i depresije."

Prema rečima DARPA ovi uređaji će ubrzati isceljenje pacijenata sa povredama menjajući nervne signale i konstantno motreći pacijentov odgovor na tretman. Programski menadžer DARPA, Dag Veber kaže da "tehnologija koju DARPA planira kroz program ElektRiksa može iz osnova promeniti način na koji lekari dijagnostifikuju, prate i leče povrede i bolesti."

"Umesto oslanjanja samo na lekove - predviđamo zatvoreni sistem koji bi radio po konceptu sićušnog i pametnog pejsmejkera. On bi konstantno procenjivao stanja i pružao stimulativne obrasce praćene radi pružanja pomoći u održavanju zdravog funkcionisanja organa, pomažući pacijentima da postanu zdravi i ostanu zdravi pomoću sopstvenog telesnog sistema."

Kako se navodi u Ministarstvu odbrane SAD-a, koncept nije nov. Postoje uređaji koji koriste neuromodulaciju kako bi se lečile bolesti poput hroničnih inflamatornih bolesti, ali oni proizvode nuspojave zbog svoje nepreciznosti. Takođe su preveliki za korišćenje na terenu i traže hirurško ubacivanje. DARPA navodi da njihov ElektRiks "teži da stvori ultraminijaturne naprave, otprilike veličine pojedinačnog nervnog vlakna, kojima će trebati samo jedna procedura minimalnog invazivnog ubacivanja, poput injekcije."

Naravno, ne očekujte da će ove naprave magično lečiti i zatvarati otvorene rane od metka. Za sada, one su usmerene na ubrzanje lečenja hroničnih bolesti. Međutim to je sigurno korak ka dobijanju "leka" koji će svako na Zemlji želeti da ima.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka