Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakva je ovo mašina u tajnoj odaji ispod Njujorka? (VIDEO)

Duboko ispod velikog centralnog terminala železnice Njujorka, podruma, linija metroa i barem deset spratova bedroka leži tajna podzemna odaja koja je velika skoro kao sam terminal iznad. Šta se nalazi u odaji? Mašina koju su nacisti ...

  Izvor: Foto: Samira Bouaou/The Epoch Times

Preciznije rečeno, mašine su rotacioni konvertori. Bilo ih je ukupno devet u podzemnoj prostoriji, a svaka od njih imala je 15 tona. Bile su u stanju da transformišu 11.000 volti naizmenične struje u jednosmernu struju kako bi napajale sve vozove iznad. Uopšteno, te mašine su bile srce severoistočne mreže metroa Sjedinjenih Američkih Država (koja se prostire preko 3.200 kilometara).

Kada su Sjedinjene Države odlučile da se pridruže Saveznicima u Drugom svetskom ratu, Hitler je prepoznao značaj ove podzemne sobe i poslao je nemačke vojnike da je unište. Sve što je trebalo da urade bilo je da bace pesak na mašine i 80 odsto trupa i ratnog materijala na severoistoku Amerike bi momentalno stalo, odlažući američko učešće u ratu. Na sreću, nemački nacisti se nikada nisu dokopali ove odaje.

Duboko ispod velikog centralnog terminala železnice Njujorka, podruma, linija metroa i barem deset spratova bedroka leži tajna podzemna odaja koja je velika skoro kao sam terminal iznad. Šta se nalazi u odaji? Mašina koju su nacisti želeli da unište tokom Drugog svetskog rata.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka