Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Buduće vakcine protiv gripa iz duvana

Konačno nam stižu dobre vesti o duvanu i zdravlju. Nije uključen nikakav nikotin, ali će biti mnogo virusolikih čestica. Biljke duvana mogu biti jedan od najbržih i najefektivnijih načina za pravljenje vakcine protiv sezonskog gripa ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Vakcinu protiv gripa koju dobijate svake zime sačinjava supa od virusa koji su rasli u hranljivom okruženju jajeta. Jedno jaje čini otprilike jednu dozu, što znači da se svake godine 100 miliona kokošijih jaja razbije zarad naših noseva i grla. Virus se potom ekstrahuje, pročišćava i razbija u proteine koji izazivaju reakciju imunog sistema, bez da nas učini bolesnim.

Ovaj spor i prilično glomazan metod se potpuno oslanja na dostupnost jaja, a ceo proces traje oko šest meseci, što znači da mora da počne pre nego što počne nova sezona gripa. Ukoliko se pojavi nova vrsta u međuvremenu, onda nemate sreće.

Pre nekoliko godina, DARPA je pokušala da isproba nov pristup poboljšanja lanca snabdevanja vakcina. Umesto da raste ceo unutar jaja, virusolike proteinske čestice rastu u biljkama duvana. Istraživajne je sazrelo zajedno sa biotehnološkom kompanijom Medikago, koja je u zajedničkom vlasništvu Filip Morisa i Micubišija. U njihovom skladištu u Severnoj Karolini raste Nicotiana Benrhanea, bliski rod biljke duvana koju pušimo i žvaćemo na štetu našeg zdravlja.

Milioni ovih biljaka se uzgajaju pet nedelja, nekontaminirano. Tehničari potom isisaju vazduh iz svake biljke usisivačem pre nego što ih potope u VLP-natopljenu vodu. “Zamislite da je poput sunđera. Prvo ga stisnete, potom ide pod vodu gde će usisati sve oko sebe. Isto je sa listovima biljaka.”, kaže Dejv Henri direktor proizvodnje Medikago.

Jednom kada je u biljci, VLP (virusolike čestice) provode nedelju dana rastući. U početku su listovi providni, ali posle nekoliko dana postaju išarani. Prema Henrijevim rečima, oni su doslovno dobili grip. Na kraju nedelje, listovi se kupe sa svake biljke ručno za preradu u upotrebljivu vakcinu.

U slučaju da se pitate, nema nikotina u finalnoj vakcini. Medikago vakcina protiv ptičjeg gripa je bila efikasna kod miševa, a faza I probe je pokazala da je za sada bezbedna za korišćenje na ljudima.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka