Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Melodija koja najviše opušta

Ovo je melodija za koju naučnici tvrde da najviše opušta. Osmominutna pesma je prelepa kombinacija aranžirane harmonije, ritma i basova čime se postiže smirivanje pulsa, smanjuje krvni pritisak i smanjuje nivo stresa. U pesmi se ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Israživanje je sprovedeno na 40 žena, koje su bile povezane senzorima. Imale su zadatak da urade nekoliko slagalica za određno vreme kako bi se indukovao određen nivo stresa. Različite pesme su potom puštene, kako bi se testirao njihov puls, krvni pritisak, disanje i moždana aktivnost. Rezultati su pokazali da je pesma Weightless bila za 11 odsto opuštajuća u odnosu na bilo koju drugu pesmu, pa čak i izazvala pospanost među ženama u laboratoriji. Ona je uzrokovala smanjenje ukupne anksioznosti za 65 odsto i dovela je do nivoa od 35 odsto niže od nivoa kad su se odmarale.

Prema doktoru Davidu Luis-Hodžsonu iz Majndleb Internešnala, koji je sproveo istraživanje, ova pesma je proizvela veliko opuštanje, veće od bilo koje druge testirane muzike do danas. Muzika radi na veoma dubokom nivou u našem mozgu, stimulišući ne samo one regione odgovorne za obrađivanje zvuka, već i one povezane sa emocijama. Pesma Weightless može učiniti osobu pospanom i zato nije preporučljiva za slušanje tokom vožnje.

Ričard Talbot, iz Marconi Union, je bio fasciniran radom sa terapeutom kako bi saznao kako i zašto odrećeni zvuci utiču na ljudsko raspoloženje. Iako je oduvek znao moć muzike, ranije su pisali samo pesme pomoću sopstvenog osećaja.

Ispod je lista od deset pesama koje najviše opuštaju:

1. Marconi Union - Weightless 

2. Airstream - Electra 

3. DJ Shah - Mellomaniac (Chill Out Mix) 

4. Enya - Watermark

5. Coldplay - Strawberry Swing

6. Barcelona - Please Don't Go 

7. All Saints - Pure Shores 

8. Adelev Someone Like You 

9. Mozart - Canzonetta Sull'aria 

10. Cafe Del Mar - We Can Fly

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka