Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drevni šaman otkriven u meksičkoj grobnici

Figura stara 1.500 godina pronađena je kako čuva tela u podzemnoj prostoriji u gradu Vilja de Alverez u Meksiku.

  Izvor: Foto: Meliton Tapia/INAH

Čuvao je grobnicu 1.500 godina. Tek sada, tim arheologa je naišao na figuru šamana u podzemnoj odaji za preminule u državi Kolima u Meksiku. Neobično je naći jednu od statua netaknutu, budući da su mnoge bile žrtve pljačkaša grobova tokom vekova.

Figura ima dugo lice i drži oružje – verovatno sekiru – kako bi čuvalo grobnicu koja je pokrivena pločama vulkanskih stena. Otkrili su je arheolozi Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju (INAH) koji su bili prvi ljudi koji su videli figuru posle hiljadu godina.

Arheolog Marko Zavaleta objasnio je da je model pronađen na ulazu u podzemni pogrebni prostor u Vilja de Alvarezu.

“Što se tiče figure šamana, on je pronađen u uspravnom stanju, kako drži neku vrstu oružja, verovatno sekiru. On je postavljen tačno na ulaz, prema kripti. On je neka vrsta čuvara glavnog lika deponovanog unutar grobnice.”, rekao je Zavaleta.

Na lokalitetima u blizini nedavno je otkriveno oko 35 odraslih i 3 novorođenčeta u cistama – malim kamenim kutijama nalik kovčezima, iz nešto kasnijeg perioda.

Kvadratno okno, koje je oko metar i po duboko, datira iz perioda od 300. do 600. godine i vodi u podzemnu grobnicu koja ima oko dva metara kvadratnih, sadrži kosti jedne ili dve osobe, objašnjava fizička antropološkinja Rosa Marija Flores Ramirez.

Može biti da su pomerene u stranu grobnice, kako bi se napravilo mesta za još jednu osobu koja je ležala na leđima i verovatno bila sahranjena nešto kasnije. Postoji teorija da su oknaste grobnice služile kao omaž precima, kao i šamanske skulpture.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka