Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako bi Krim trebalo prikazati na National Geographic mapama?

Društvo National Geographic čeka rusko parlamentarno glasanje 21. marta o statusu Krima. Ono što je bilo pitanje za međunarodne lidere sada je pitanje za kartografe: Kako će Krim biti prikazan na mapama?

  Izvor: Foto: Yuri Kochetkov / EPA

U zavisnosti od toga koga pitate, on je ili deo Rusije ili deo Ukrajine. Za kartografe, odluka o promeni statusa regiona se bazira na konsultacijama sa nekoliko merodavnih izvora i obimnom istraživanju.

Društvo National Geographic, jedna od retkih nevladinih organizacija na svetu koja se bavi mapama, dalo je izjavu u sredu da nije donelo zvaničnu odluku o Krimu, uprkos pogrešnim izveštajima koji tvrde da je prepravilo svoje mape kako bi prikazale Krim kao deo Rusije.

„Čekamo da vidimo rezultate skupštinskog glasanja (ruskog) u petak.“, rekao je Huan Valdez, geograf Društva National Geographic. „Ako je formalno anektiran, naša politika je da područje obojimo sivom, označavajući je kao spornu teritoriju.“

Valdez je rekao da će promena biti praćena tekstom koji objašnjava spor. National Geographic je primenjivao ovu politiku već nekoliko puta, uključujući mapiranje Abhazije, Gaze, Zapadne Obale, Južne Osetije i brojnih drugih spornih teritorija.

„Kartografska politika Društva National Geographic je da oslika što je najverodostojnije moguće stanje u stvarnosti. Većina političkih granica prikazanih na našim kartama i u našim atlasima su stabilne i nesporne. One koje jesu sporne imaju poseban tretman i osenčene su sivom kao 'područja sa posebnim statusom', uz dodatno tekstualno objašnjenje.

U slučaju Krima, ukoliko bude zvanično anektiran od strane Rusije, biće osenčen sivom i njegov administrativni centar, Simferopolj će biti prikazan posebnim simbolom. Kada je region sporan, imamo politiku obeležavanja takvog statusa na našim mapama. To ne ukazuje na priznanje lefitimnosti situacije.“, navodi se u saopštenju.

Američki, evropski i drugi svetski lideri su izjavili da neće priznati Krim kao deo Rusije, nakon referenduma koji je održan u nedelju, a koji su opisali kao „nelegalan“.

Portparol američkog Stejt departmenta Piter Velsko rekao za National Geographic: „Odbacujemo ruski pokušaj aneksije Krima; samim tim, nemamo nameru da menjamu naše državne mape.“ On je dodao da je aneksija „pretnja međunarodnom miru, bezbednosti i protivna međunarodnom pravu. Krim je deo Ukrajine. Odbacujemo rusku vojnu intervenciju i njeno ilegalno oduzimanje zemlje, koje otvoreno krše suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.“

Prema dugogodišnjoj kartografskoj politici National Geographica, dok mapa „teži da bude apolitična“, politika Društva je „ona koja oslikava svet sa de facto tačke gledišta; to jest, prikazuje svet prema našem najboljem sudu o trenutnoj realnosti.“

Vilijam Pomeranc, ekspert za Rusiju i Evroaziju i zamenik direktora Kenan instituta Centra Vudro Vilson, rekao je da je trenutna situacija „zagonetka“ za kartografe.

„Rusija će legalno inkorporirati Krim u Rusku Federaciju veoma brzo i smatraće je ruskom teritorijom, a ipak niko je neće priznati.“ Kada je u pitanju prikazivanje trenutne realnosti na karti, Pomeranc kaže: „Neće svi biti srećni.“

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka