Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpuna zabrana pušenja je najbolja

Potpuna zabrana pušenja u kući ili čak u celom gradu, značajno povećava šanse pušača da smanje konzumiranje duvana ili da se potpuno odviknu, kaže se u izveštaju Univerziteta u Kaliforniji.

  Izvor: Foto: Shutterstock

„Istraživanje pokazuje su pušači spremniji da smanje konzumiranje duvana ili da pokušaju da se odviknu ove štetne navike ukoliko je pušenje totalno zabranjeno u celoj kući, nego ukoliko je dozvoljeno samo u nekim njenim delovima.“ rekao je Vael K. Al-Delami, profesor i šef odeljenja za globalno zdravlje Odeljenja za porodicu i preventivnu medicinu Univerziteta u Kaliforniji, u San Dijegu.

„Isto važi i za slučaj kada je pušenje zabranjeno u celom gradu. Zato je postojanje obe zabrane efikasnije.“

Al-Delami kaže da nalazi podvlače značaj koji zabrana pušenja ima za javno zdravlje, kao način promene navika pušača i smanjenja konzumiranja duvana kako na individualnom, tako i na društenom nivou.

„Kalifornija je prva država na svetu koja je uvela zabranu pušenja na javnim mestima 1994. godine i još uvek imamo prilike da vidimo pozitivne efekte te zabrane promenom društvenih normi i povećavanjem broja gradova i kuća u kojima je zabranjeno pušenje.“ rekao je on.

„Ovi rezultati pružaju kvantitativni dokaz da su zabrane pušenja koje služe prvenstveno za zaštitu nepušača od rizika pasivnog pušenja, zapravo podsticaj za prestanak pušenja među pušačima u Kaliforniji. Oni podvlače potencijalnu vrednost povećanja nivoa zabrane pušenja i stvaranja pobedničkog ishoda za sve.“

Al-Delami i njegove kolege ispitali su 1.718 pušača identifikovanih kao reprezentativni uzorak odrasle populacije u Kaliforniji. 

Oni su ustanovili da je totalna zabrana pušenja u kići značajno povezana sa smanjenjem konzumiranja duvana i uspešnim prestankom pušenja, za razliku od parcijalnih zabrana. Slično, pušači koji žive u gradu gde je apsolutno zabranjeno pušenje, skloniji su da prekinu sa tom navikom, nego oni u mestima gde to nije slučaj.

Naučnici su pronašli da su kućne zabrane efikasnije u smanjenju broja pušača među osobama od 65 godina i starije, kao i među ženama, dok su gradske zabrane značajno povezane sa pokušajima odvikavanja među muškarcima, ali ne i ženama. Totalne kućne zabrane su efikasnije u domaćinstvima bez dece, verovatno imajući u vidu želju za totalnim prestankom pušenja, kako se kasnija deca ne bi izložila pasivnom duvanskom dimu. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka