Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

REKONSTRUKCIJA: Kako su stanovnici Amazonske prašume smanjivali glave neprijatelja (FOTO)

Pogledajte rekonstrukciji lica jedne smanjene glave iz Južne Amerike.

  Izvor: Foto: Robert Klark

Ova glava-trofej (naslovna fotografija) 1923. godine stigla je u ono što se danas zove Muzej "Mek Manus" u Dandiju, u Škotskoj. Da li je to čovek ili majmun? Da li je prava? I najzanimljivije od svega, kako je to lice nekada izgledalo?

Za ovaj artefakt se verovalo da potiče sa prostora zapadnog Amazona, zemlje Šuar Indijanaca, u starijim spisima još poznatih pod imenom Dživaro. Oni su verovali da se u ubijenom neprijatelju zadržava osvetoljubivi duh kog je jedino moguće nadvladati smanjivanjem glave mrtvaca i vršenjem određenih obreda. S povećanim prisustvom Evropljana u toj oblasti krajem XIX veka, takve glave (ili tsanse) postale su popularni suveniri. Ubrzo su se pojavile krivotvorine, neke od njih napravljene od životinjskih glava.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Kako bi rešio misteriju, Tobijas Haulton, student forenzike sa Univerziteta u Dandiju, pokrenuo je savremenu istragu. Ispitivanjem kose i skalpa utvrđeno je da je glava ljudska. Pojedinosti kao što su raširene usne i tamna, izglancana koža ubedile su ga da je to zaista delo Šuara. Potom je izveo eksperimente na svinjama, čija čvrstina kože nalikuje ljudskoj, kako bi ispitao fizičke posledice smanjivanja glave. Prateći uputstva za ovaj postupak koja je pribeležio jedan kolekcionar dok je živeo sa Šuarima, zaključio je da se hrskavica ne smanjuje, što je razlog zašto su nosevi tsantsa prćasti.

Pod pretpostavkom da je ova glava pripadala nekom mladom ratniku, Haulton je rekonstruisao njegove crte lica pomoću najnovijih forenzičkih kompjuterskih pomagala, kao da radi na policijskom slučaju. Nikada nijedna tsantsa nije bila vraćena u život kao ova, tako da je ovaj muškarac – ko god da je bio – sada postao lik jedne izgubljene tradicije.

Izvor: ixtract.de

Tsanse ili smanjene glave su odsečene i specijalno pripremljene ljudske glave koje se koriste u ritualne svrhe ili kao trofeji. Lov na glave odvijao se u mnogim delovima sveta, ali je njihovo smanjivanje dokumentovano jedino u severozapadnom regionu Amazonske prašume.

Više o ovom običaju čitajte na linku:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka