Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Minhenski masakr 1972. godine: Neuspela misija spasavanja izraelskih sportista koje je su oteli palestinski militanti

Čitava operacija je trajala manje od 24 časa, za to veme ubijeni su i izraelski taoci i palestinski teroristi u Minhenu 1972. godine.

 Olimpijsko selo u Minhenu_2360033635.jpg Izvor: Shutterstock / Marek Minor

Petog dana septembra 1972. godine, rano ujutru, osam naoružanih muškaraca obučenih u trenerke približava se Olimpijskom selu u Minhenu. Svi oni su čalnovi grupe Crni septembar - dela Palestinske oslobodilačke organizacije. Njihov cilj je da uzmu izraelske sportice za taoce i zahtevaju od njihove vlade da oslobode 236 zatvorenika.

Ubrzo po izdavanju znaka njihovog vođe Lutifa Afifa, započeta je operacija koju su sami izvršioci nazivali "Ikrit i Biram". To su u stvari imena samo dva sela od mnogo iz kojih su Palestinci proterani tokom arapsko-izraelskog rata 1948. godine. Međutim, ono što oni tada nisu znali jeste da će ovaj događaj imati gomilu obrta, među kojima i smrt taoca, izvršitelja i poteru Mosadovih obaveštajaca.

Tog leta Nemci žele da se pokažu kao pravi domaćini

Nemačka je želela da u svetu stvori drugačiji imidž od onoga koji je vladao 1936. godine na Olimpijskim igrama. Iako su njihovi obaveštajci bili spremni na opasnosti od mogućih grupa terorista, Crni septembar se nije našao na njihovoj listi prioriteta. Umesto toga, igre su trajale već 10 dana i sve je delovalo manje-više stabilno, stoga se većina opustila. 

Spomenutog jutra, grupa muškaraca je uspela da uđe u zgradu gde su bili Izraelci. Nakon borbe i ubistva dizača tegova i trenera rvanja koji su pružili otpor, muškarci su sa sobom odveli devet talaca iz izraelskog nacionalnog tima. U zamenu za njih, tražili su da Izrael oslobodi 234 Plastinaca, a kao gest svoje rešenosti ispred kompleksa su izložili telo trenera rvanja Vajnbera.

Izrael je u tom trenutku odlučio: pregovora neće biti. Neprilika koja je zadesila nemačke pregovarače, naterala ih je da u jednom trenutku ponude i ogromne količine novca ili zamenu sa visokorangiranim nemačkim zvaničnicima, samo da se oslobode Izraelski sportisti. Palestinci su bili nepokolebljivi i nisu želeli ništa drugo od onoga što su tražili. 

Javnost o ovim dešavanjima nije obaveštena u prvih nekoliko sati, a takmičenja na Olimpijskim igrama se tokom tog intervala odvijaju "neometano". 

10 sati nakon početka talačke krize

U Olimpijsko selo je zato poslata grupa policajaca koji su trebali da se provuku kroz niz ventilacionih šahtova do određenih tačaka i ubiju teroriste. Ono našta nisu računali jeste da njihove pripreme i ulazak u selo snimaju televizijske kamere i sve to uživo prenose. Prenos su pratili i teroristi, usledila je pretnja da će ubiti taoce, a policija nije imala drugog izbora sem da se povuče. 

Potom su usledili razgovori visokih zvaničnika sa taocima, koji su im rekli da Palestinci u ovom trenutku nemaju ništa protiv toga da im se obezbedi prevoz u neku arapsku zemlju uz garancije o bezbednosti. Stoga je skovan sledeći plan: teroristima i taocima će biti navodno organizovan put u Kairo, i to iz obližnje vazdušne baze NATO-a, a prilikom izlaska na pistu - teroristima će biti postavljena zaseda. 

Ali i ovaj pokušaj se ispostavio neuspešnim, kada su terorsti prilikom provera na aerodromu shvatili da su uvučeni u zamku i počeli da beže. Ubrzo je usledio haos razmene unakrsne vatre. Sat i po nakon ponoći, 6. septmbra, krvava bitka je okončana, a bilans je bio sve samo ne povoljan: taoci si ubijeni od strane pripadnika Crnog septembra, njih petoricu je nakon toga ubila zapadnonemačka policija, a trojicu uhapsila.

Epilog

Olimpijske igre su u znak sećanja na žrtve susprendovane na 36 sati, uz održavanje pomena kom je prisustvovalo više od 80.000 ljudi. Članovi Izraelskog tima su se povukli sa takmičenja, a egipatski, filipinski, holandski, norveški i alžirski timovi su učinili isto.

Preživeli napadači iz Minhena su poslati u zatvor da čekaju suđenje, međutim, kada je avion Lufhanze 29. oktobra otet uz pretnje da će eksplodirati - Nemačka ih oslobađa. 

Izraelske vazdušne snage su u narednim danima bombardovale baze Palestinske oslobodilačke organizacije u Siriji i Libanu. Stradalo je preko 200 militanata i 11 civila. Međutim, Golda Meir i Izraelski komitet za odbranu su tajno dali naredbu Mosadu da pronađe i ubije sve one koji su odgovorni za masakr u Minhenu. 

Mosad je u narednim nedeljama oformio brojne timove koji su imali za cilj da lociraju i ubiju članove Crnog septembra. Talas atentata je sa proleća 1973. godine zahvatio celu Evropu, a Izrael se pravdao da nema drugog načina da se razračuna sa tetoristima sem da se ugleda na onu biblijsku "oko za oko, zub za zub". 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:40
"IZRAEL ĆE KRENUTI U KOPNENU OFANZIVU, UKLJUČIĆE SE I ONI!" Zorić tvrdi: Može doći do eskalacije terorizma na SRBIJU I CELU EVROPU
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizijaKomentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka