Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majski prevrat: Kako su izgledali poslednji trenuci života kralja Aleksandra I i kraljice Drage Obrenović?

Ova zavera je pripremana skoro dve godine, a u njoj su učestvovali najbliži ljudi kralja Aleksandra I Obrenovića. Ipak, ovo je priča o završnom činu i poslednjim trenucima kraljevskog para.

 aleksandar-obrenovic-0477508342 Izvor: Profimedia

Usled nezadovoljstva kraljevom politikom zaverenička organizacija "Crna ruka", predvođena Dragutinom Dimitrijevićem Apsom, planira atentat i državni udar. Nakon dosta razmišljanja, konačno rešavaju da on bude izveden u noći između 28. i 29. maja 1903.. 

10 minuta nakon ponoći

Nakon povratka sa večere, kralj i kraljica su se povukli u svoje odaje. Zaverenici su započeli akciju tačno 10 minuta nakon ponoći i vrlo brzo su zahvaljujući pomagačima stigli do sobe kraljevskog para. Međutim, prilikom ulaska unutra sačekala ih je prazna soba, ali navodno i jedan neobičan detalj na toaletnom stočiću kraljice Drage - njena omiljena knjiga "Izdaja", otvorena na 80. strani. 

Zaverenici su detaljno pretražili celu sobu i izvršili premetačinu pokušavajući da nađu bilo kakav trag koji bi mogao da im ukaže gde se kralj i kraljica kriju. U međuvremenu, zarobljavaju Draginu braću - Nikodija i Nikolu gde ih ispituju, a nedugo potom i streljaju u dvorištu mesne komande grada. Čin je izvršio potporučnik Voja Tankosić po naređenju, pukovnika Aleksandra Mašina. 

Rasplet

Kako je vreme prolazilo, a nervoza u redovima zaverenika postajala sve veća i veća u sobi se našlo dosta ljudi. Među njima i potporučnik Velimir Vemić koji je u jednom momentu ugledao zarez na jednim vratima i uzviknuo: "Sekira! Evo vrata!"

Nedugo potom, vrata su bila razvaljena, a ispostaviće se da napori ovaj put nisu bili uzaludni, jer se iza vrata nalazio preplašen i zbijen kraljevski par Obrenović u pidžamama. Svedoci su posle pričali da se na prvi pucanj u 3:50 ujutru, kraljica Draga bacila preko kralja Aleksandra u pokušaju da ga zaštiti.

Međutim, ono našta nije računala jeste rešenost i brutalnost zaverenika da ih ubiju: na njenom telu je naknadno prebrojano 18 rupa od metaka, a na njegovom čak 30. Pored toga, izbodeni su i sa sabljama. Kada su rešili da je dosta, zaverenici su tela kralja Aleksandra i kraljice Mašin bacili sa prozora u dvorište.

Sledećeg dana, njihova sahrana je obavljena na brzinu u crkvi Sv. Marka. Opelo je na brzinu isčitano, a samom pogrebu prisustvovao je jedino kraljev sobar koji je bio opkoljen brojnim vojnicima. Na ovaj način svoj kraj je dočekala vladarska dinastija Obrenović, a u istoriji će čitaj događaj ostati upamćen kao Majski prevrat. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka