Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američki plaćenik koji je sa Srbima ratovao protiv Turaka: Bio je miljenik naroda i osnivač Vitezova crvenog krsta

Ratovao je za ukupno 18 različitih država, ali samo je Srbiju nazvao "partijom svog života" i vraćao joj se i u periodu mira. Priče kažu da je poslednje dane provodio stežući srpsku sablju u rukama.

 Srpsko turski ratovi.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

Henri je rođen na brodu koji je plovio ka Virdžiniji u SAD-u, Božića 1841. godine. Njegova majka je bila Amerikanka, a otac Škot i sin poglavara klana Mekajver. Ovo će bitno uticati na njegovu sudbinu, jer ga otac kao dečaka šalje kod ujaka i generala Donalda Grahama u Edinburg da prođe kroz vojnu obuku. 

Dečak je brzo pokazao izuzetnu veštinu, nesalomiv duh i divilju prirodu. Sa samo šesnaest godina je učestvovao u borbama u Indiji, u pobuni Sepoja. Zadobivši ozbiljne rane, jedva je preživeo. Neko bi možda pomislio da će ga ovo iskustvo zaustaviti i oterati što dalje od bojnog polja, ali on ubrzo odlazi u Italiju, gde se bori za ujedinjenje na strani Đuzepea Garibaldija. Potom u Španiju, kako bi sa tadašnjim pretendentom na presto ratovao u Maroku. 

Iako je od Don Karlosa dobio ponudu titule markiza ukoliko postane kralj, Henri se vraća u domovinu 1861. godine da učestvuje u Građanskom ratu. Kako strana Konfederacije za koju je ratovao doživljava poraz, beži u Meksiko gde služi caru Maksimilijanju. Odakle ga put vodi u Egipt, na Kubu, u Brazil, Argentinu i Krit.  

Henri stiže u Srbiju

Kako je 19. vek bio prepun ratova, nije ni čudo da se Heri Mekajver u jednom trenutku našao i na Balkanu. Na poziv kneza Milana Obrenovića, dolazi u Srbiju da oformi konjičku brigadu "Vitezova crvenog krsta" koji će pod njegovom komandom ratovati protiv Turaka. Jedinica je brojala između 1.500 i 2.000 članova i uglavnom je bila sastavljena od srpskih i ruskih dobrovoljaca.

Koliki je ugled u Srbiji uživao Henri Mekajver, najbolje govori podatak da se njegovoj jedinici pridružio i brat kraljice Natalije, Niko. Čak i s njom je imao izuzetan odnos, pa ga je zvala da učestvuje u duelima za odbranu njene časti i svaki put je bio uspešan. 

Oni pod njegovom komadom su govorili da je bio izuzetno strog, ali ovo im je verovatno i donelo uspeha u borbama oko Aleksinca u septembru 1876. godine. Ministar vojni Milivoje Petrović Blaznavac mu zbog zasluga dodeljuje Takovski krst, a Rusi Zlatnu medalju za hrabrost. 

Narod ga je obožavao, Milan Obrenović je s njim ostvario duboko prijateljstvo. Ipak, i pored visokog čina generala konjice i velike plate, nemiran duh mu nije dao mira i on se od 1878. godine opet našao na ratištima širom sveta vodeći neke nove bitke. Iako, istoričari kažu da je jedino Srbiju od svih drugih država posećivao i za vreme mira. On sam je isticao da je ova država bila njegova "partija života"

Starost je dočekao kao i većina bivših vojnika, zaboravljen i ostavljen od onih za čije je boje ratovao. Živeo je na relaciji SAD - Engleska i bavio se ribolovom, a njegova porodica je govorila kako je poslednje dane provodio tako što je plovio čamcem i u ruci stezao srpsku sablju, prisećajući se slavnih vremena. Umro je 1907. godine. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

08:58
Ovo je banja iz koje je kralj Petar I Karađorđević otišao u Prvi svetski rat
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka