Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je nepismeni seljak postao vizantijski car? Priča o Justinu I i njegovom nećaku Justinijanu Velikom

Kada je kao mladić sa prijateljima otišao u prestonicu Vizantije, Justin nije ni slutio šta ga čeka.

 Justin I.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

Istočnim rimskim carstvom vlada car Lav I. Sa teritorije jedne od njegovih provincija po imenu Ilirikum, ka prestonici su se uputila tri seljaka. Njihova želja je da pobegnu od siromaštva i tamo započnu karijeru u vojsci. Dok koračaju po prašnjavim putevima, sve što imaju je skromna odeća od ovčje vune i nešto hleba. 

Jedan od njih se zvao Justin, i ono što nije znao je da će čim stigne na konačno odredište biti raspoređen među članove dvorske jedinice, nakon čega će vrtoglavo uspeti na društvenoj lestvici i sesti na presto. A istorija će ga upamtiti kao jednog od osnivača čuvene Justinijanove dinastije i ujaka Justinijana I. 

Justinov uspon ka vrhu

Vizantijskim carstvom je od 491. do 518. godine vladao Flavije Anastasije, u tom periodu Justinijan dobija priliku da se istakne. Vremenom je postavljan na brojne funkcije, od tribuna, senatora do komandanta dvorske straže. Ovo je ujedno i period kada carstvo napreduje, vojska je dobro uhranjena i odevena, problem poreza koji je predstavljao problem u prethodnom periodu je regulisan - a državne kase se pune. 

Međutim, kada je pred kraj Anastasijeve vladavine izbio verskog raskol, vojskovođa Vitalijan podiže pobunu protiv cara koji je podržavao mijafizite. U njegovoj vojsci se našao i dobar deo plaćenika, Huna i Slovena, ali na suprotnoj strani Justin, koji je iz trećeg puta uspeo da odbije napade i na taj način se istakne kao sposoban komandant - flota od stotinak slovenskih čamaca spaljena je "grčkom vatrom", nakon čega se kopnena vojska našla u rasulu. Vitalijan je morao da pobegne u pobunjene provincije. 

Tri godine kasnije, tačnije u leto 518. godine umire car Anastasije. Glas se brzo proširio, a sledećeg jutra svi najviši zvaničnici carstva okupili su se na Hipodormu da odluče šta dalje, jer car nije imenovao svog naslednika. Raspravljalo se i predlagani su razni kandidati, jedan za drugim, smenjivali su se oficiri i činovnici, ali svaki put uzvike podrške su nadglasavali uzvici negodovanja.

Кonačno, izgubivši strpljenje, senatori su se složili oko jednog kandidata - starog i nepismenog Justina. Podržan od strane vojske, on je pristao i proglašen je za cara. 

Narednih 9 godina vladao je car Justin I - ali...

Justin je bio potpuno neobrazovan i nepismen. Stoga se okrenuo svojim savetnicima i ljudima u koje je imao najviše poverenja, jedan od njih je bio i njegov nećak Flavije Savatije, kog je usvojio i dao mu ime Justinijan. On je odlučio da pristupi vlasti na sistematski način - provodio je mnogo vremena u bibliotekama, proučavajući dela najboljih umova tog vremena. Ubrzo, Justin je u potpunosti verovao svom nećaku u svemu što se tiče spoljne politike. 

U međuvremenu je odlučio i da obnovi mir sa Rimom i prizna Halkidonski sabor na kom je definisano da se razlikuju dve prirode Hrista - božanska i čovečja. Po naređenju cara, carigradski patrijarh Jovan II je potpisao "formulu" pape Hormizda i time potpuno promenio versku politiku u carstvu. On je zaista želeo da zaključi verski mir, jer je ustanak plamtio zapadno od prestonice. Ali ovo je izazvalo negodovanje na istoku, a kako će se kasnije ispostaviti nepremostivi jaz između zapadne i istočne hrišćanske crkve. 

S druge strane Persijanci, nezadovoljni uspehom Vizantije na južnim trgovačkim putevima, rešili su da napadnu granice carstva. Justinijan je bio prinuđen da povede vojsku u pravi veći rat od kako je njegov ujak došao na vlast i on se završio tek nakon smrti cara Justina. Koji kad je osetio da mu se približava smrt pristao ma zahteve Senata i proglasio Justinijana za avgusta i naslednika. 

Nakon četiri meseca, 1. avgusta 527. godine izdahnuće najuspešniji seljak iz Dardanije. Njegovo mesto zauzeće Justinijan, jedan od najuticajnijih vladara u istoriji. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nepoznati

Sto je ovaj Internat zanimljiv,nisam ni znao da se takvo nesto desavalo! Pa mi imamo slicnu dogodovstinu (kralj Lazar i Bajazit (ili pogresno,ne znam?))...Ju,ju,ju,...Strasno!

Najnovije

Priroda

Nauka